Sedm cest k oživení pracovního dne

V kanceláři trávíme značnou část svého času. Pracovní stoly se tak stávají nejen místem výkonu práce, ale také na nich jíme, pijeme nebo dokonce spíme. Věnujte proto chvíli úpravě svého stolu a pracovního prostředí, která vám zpříjemní a oživí pracovní dny.

- Ukliďte si stůl. Vyčleňte si ráno krátký čas na úklid. Udělejte si pořádek ve složkách a dokumentech, které na něm leží, a také otřete obrazovku počítače nebo klávesnici. Při úklidu buďte poctiví a nemilosrdní. U každé položky se ujistěte, že je pro vás v něčem užitečná. Zbytečnosti vyhoďte. Získáte tak jasnější hlavu a budete se cítit méně rušeni. Pamatujte si, že vše má své místo.

- Buďte osobní. Podle starého čínského umění feng shui je dobré mít na pracovním stole něco osobního, co vám připomene nepracovní část vašeho života. Může to být fotografie dětí nebo cokoli jiného, co vás rozesměje a uvolní od stresu při náročné práci. Rodinné obrázky by podle feng shui měly být umístěny ve střední nebo pravé horní části stolu. Další obrázky, například z dovolené, pak umístěte doleva.

- Pohybujte se. Chcete-li se vyhnout bolesti kloubů, napětí svalů a přílišnému namáhání očí, měli byste od stolu vstát každých čtyřicet minut. Krátké cvičení během dne vám umožní soustředit se na něco jiného než na práci a pomůže obnovit energii. Snažte se odcházet na oběd mimo kancelář. Po tuto dobu si vypněte mobilní telefon a další komunikační zařízení.

- Uklidněte se. Najděte si čas jen pro sebe. Pusťte si například hudbu, která vás vytrhne z hluku kanceláře. Můžete si také najít tiché místo, dát si nohy nahoru a číst si knihu nebo časopis, kontaktovat přátele nebo si najít jinou cestu do práce. Aktivita vytržená z vašich každodenních povinností funguje jako silný zbavovač stresu.

- Buďte zelenější. Oživte svůj pracovní stůl rostlinou. Rostliny pomáhají snižovat stres a zvyšovat produktivitu práce. Zvyšují také pohodu zaměstnanců a snižují vlivy hluku na pracovišti.

- Vyhýbejte se negativitě a kancelářské politice. Snažte se chovat pozitivně. Dodá vám to optimismu, který souvisí s vyšší úspěšností. Naopak se nenechte zatáhnout do politikaření, které na pracovišti nemívá vítěze, ale jen poražené.

- Udržujte komunikaci. Osobnější vztahy s kolegy mohou výrazně zpříjemnit pracovní dny. Nemyslí se tím vztahy milostné, ale spíše přátelské – mít někoho, s kým můžete zajít na oběd nebo na drink po práci. Když nebudete vycházet s kolegy, pravděpodobně vás vaše práce nebude bavit. Přátelství naopak zvyšuje morálku, čímž přispívá i byznysu.

-kk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com