Sedm cest k tomu, co chcete letos dokázat

Většina z nás se učila, že pokud chceme, aby s námi ostatní spolupracovali, musíme dělat kompromisy – abychom něco získali, musíme sami něco dát. Existuje však lepší způsob, jak získat to, co chceme – naučit se pracovat s „ne“. Pokud jste si tedy dali letos předsevzetí, že budete asertivnější, více se prosadíte a dosáhnete svých cílů, držte se právě kouzelného slovíčka „ne“.

- Začněte s „ne“. Snažte se vyhýbat kompromisům. Místo toho vyzvěte druhé, aby s vaším návrhem nesouhlasili. Dejte jim jasně najevo, že neberete „ne“ jako odmítnutí, ale začátek upřímné konverzace.

- Nezdržujte se. Soustřeďte se na to, co chcete a podpořte své výhody. Začněte u komunikace. Zaměřte se na to, co můžete kontrolovat – své jednání a chování.

- Připravujte se. Než začnete, naučte se vše, co jde. Vyvarujete se tak nepříjemných překvapení, ať už budete jednat s kýmkoli.

- Stavte se k problémům čelem. Určete zátěž u sebe i druhých a otevřeně o těchto věcech hovořte. Nevyhýbejte se problémům.

- Kontrolujte své emoce. Cvičte sebekontrolu a snažte se předem vyvarovat jakýchkoli předpokladů, obav a soudů.

- Přimějte druhé mluvit. Pokládejte otevřené otázky uvozené slovy „co“ a „jak“. Zjišťujte, co druzí chtějí a potřebují a ukažte jim, v čem jim bude váš návrh prospěšný.

- Budujte svou vizi. Vytvořte si příběh, který představí váš návrh a řešení. Když pomůžete druhým, aby viděli, co mohou z vašeho plánu získat, podpoříte následné rozhodování a jednání.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How