Sendviče si schovejte na svačinu

Slyšeli jste o „sendvičové“ technice kárání zaměstnanců? Pravděpodobně ji sami využíváte. Jde o to, že zaměstnance před tím, než mu něco vytknete, nejprve pochválíte za něco jiného. Snažíte se takto upozornit zaměstnance na nějaký nedostatek a přitom jej nerozrušit a nedemoralizovat. Problémem tohoto postupu je však to, že není účinný. Zaměstnanec nemusí váš záměr pokárat ho správně pochopit. Může si vše vyložit tak, že mu děkujete za dobrou práci, něco sice nedělá zcela správně, ale to není tak důležité. Chování, které vám vadí, tak nezmění.

Při řízení zaměstnanců byste měli být raději přímí. Získáte si tím větší respekt a můžete očekávat více změn k lepšímu. Pokud se vám nelíbí nějaký aspekt výkonnosti nebo chování zaměstnance, řekněte mu to. Musíte ale postupovat tak, aby to bylo efektivní a zaměstnanec neztratil dosavadní pracovní morálku. Zaprvé si zapamatujte, že není přijatelné, abyste mluvili se svými lidmi jen ve chvíli, kdy se vám něco nelíbí. Průběžně jim říkejte i dobré zprávy a pochvalte je. Vycházejte ze stejných pravidel komunikace při dobrých i špatných výkonech.

Své uznání za dobře odvedenou práci projevujte co nejdříve. Po půl roce už to těžko bude mít nějaký efekt. Totéž platí pro špatně odvedenou práci. Upozorněte na ni ihned, jinak zaměstnanci získají pocit, že si jich nevšímáte. Kárejte v soukromí. Se zaměstnancem mluvte v první osobě jednotného čísla, aby bylo jasně patrné že mu sdělujete své názory. Nevytýkejte zaměstnanci příliš věcí najednou. Soustřeďte se na jednu nebo dvě skutečnosti. Buďte specifičtí v tom, co zaměstnanec udělal, nebo neudělal. Neberte váš rozhovor jako příležitost pro osobní útok. Dejte pak zaměstnanci čas na změny.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How