Skvělá příležitost! Zn: Do blázince snadno a rychle

Závislost na práci je jedním z fenoménů poslední doby. Důsledky workoholismu jsou v podstatě totožné s následky jiných závislostí. Jedná se o tělesné chátrání, zhroucení duševních sil, selhávání vegetativně řízených tělových funkcí jako je například krevní oběh, poruchy spánku, dýchací obtíže a nakonec typický syndrom vyhoření. Stejně tak jako jiné závislosti vzniká i workoholismus pozvolna a neuvědoměle. Neprojevuje se sice tak rychle jako závislost na drogách, zahrnuje však nebezpečný jev psychology označovaný jako „teror příležitostí“.

Teror příležitostí je v podstatě špatnou organizací našeho myšlení a uvažování. Při plnění jednoho úkolu často zjistíme, že současně vzniká řada dalších problémů. Nová problematika nás láká, bylo by škoda nevyužít nových příležitostí. Nakonec nám ale práce stále přibývá pod rukama a se zvětšující se neurotizací klesá naše výkonnost. Výsledkem je bludný kruh, který nezřídka končí zdravotními následky a psychologickou léčbou.

Podobně jako u ostatních závislostí je i v případě workoholismu nuntá zejména silná vůle a dobré rodinné i společenské zázemí. Důležitá je i pomoc psychologa a pochopení skutečnosti, že práci v lidském životě nelze vymezit absolutní význam a čas.
Zdroj: JobPilot.cz - české stránky serveru JobPilot s nabídkami práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje JobPilot.cz