Trh práce zaměstnanců vysílaných do zahraničí vzkvétá

Globální ekonomická recese neovlivnila počet zaměstnanců vysílaných do zahraničí tak výrazným způsobem, jak se původně předpokládalo. Trh práce zaměstnanců vysílaných do zahraničí (tzv. expatů) naopak zůstává silný a i nadále se mu bude dařit velmi dobře. Ukázal to výzkum předního světového vydavatele ekonomických analýz Economist Intelligence Unit (EIU) a poskytovatele kancelářských řešení Regus s názvem Up or Out; Next Moves for the Modern Expatriate.

Studie založená na rozhovorech s 418 manažery ze 77 zemí světa zjistila, že 39 % z nich plánuje v následujících pěti letech zvýšit počet míst pro pracovníky v zahraničí. Většina těchto pozic by měla vzniknout v rámci rozvíjejících se trhů, jako je Indie, Afrika nebo Čína.

Počet zahraničních příležitostí roste

80 % respondentů se shodlo, že práce v zahraničí má pozitivní vliv na kariérní možnosti jednotlivců. Polovina pracovních příležitostí v zahraničí trvá dva až pět let.

Roste počet krátkodobých pracovních příležitostí v zahraničí, příležitostí pro zaměstnance na nižších úrovních řízení a také pracovníků, kteří do zahraničí dojíždějí, zatímco jejich rodiny zůstávají na původním místě.

60% pracovníků vyslaných do zahraničí má nicméně pocit, že jejich nadřízení jsou mimo kontakt s prostředím, do kterého je vyslali, a nerozumějí místním obchodním podmínkám.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk