Unavení zaměstnanci. Opravdu potřebují dovolenou?

„Potřebuju dovolenou!“ To je věta, kterou jste nejspíš nejednou slyšeli od svých kolegů či sami od sebe. Jste si ale vždy v takových chvílích jistí, že dovolená a odpočinek je řešením? Jaké jsou tři příčiny mentální únavy z práce a jak je rozeznat, abyste sebe nebo kolegy uměli opět nastartovat?

Lucie Spáčilová, Performia

Když toho má člověk hodně, málo spí, špatně jí a stresuje se, není divu, že je z toho celkově unavený. To je hlavně ta fyzická stránka věci, kterou bychom neměli podceňovat. V mnoha případech má ale únava z práce ještě jiné důvody.

Mám teď na mysli hlavně mentální únavu, kdy zaměstnanec svému šéfovi říká, že je unavený a že by možná potřeboval dovolenou, aby si od toho všeho na chvíli odpočinul. Pokud takový člověk celý víkend normálně odpočívá, věnuje se něčemu jinému než práci, není únava úplně na místě. Tam bychom se měli začít zajímat o to, jaká příčina se za tím doopravdy skrývá. V takovém případě totiž odjezd na dovolenou nebude tím správným řešením.

Tři věci, na které se dívat, když jsou lidé unavení z práce

Na co bychom se tedy měli podívat, když na člověku vidíme únavu z práce? První, co bychom měli pozorovat je to, zda nemá příliš mnoho nedokončených úkolů, nedokončené práce. Věci, které dokončíme, jdou okamžitě z hlavy pryč, nemusíme na ně myslet. S těmi nedokončenými je to, logicky, přesně naopak. Čím více nedodělané práce máme, tím více toho nosíme v hlavě, tím unavenější se cítíme a tím spíše z toho chceme utéct. V takovém případě nám ale dovolená nepomůže, protože se po ní opět vrátíme k nedokončeným úkolům.

Takovému člověku běžně doporučuji, aby si sepsal všechny své nedodělané věci na papír a někdy s ním procházím priority jednotlivých bodů. Už jen to samo o sobě může výrazně pomoct a nejednou jsem se potkala s tím, že takový člověk nakonec odpočinek nepotřeboval. A chci jen doplnit, že fanouškem plánovaných dovolených, které člověku dělají radost, rozhodně jsem.

Další věc, kterou bychom u unaveného zaměstnance měli pozorovat, je přítomnost účelu, smyslu toho, co má na starosti. Ví opravdu dobře, proč jednotlivé úkoly dělá? Je si vědom toho, co svou prací způsobuje a k čemu je jeho pozice? Pokud vidíte, že člověk v tomhle základu tápe, je třeba mu to objasnit, ukázat, projít to s ním. Účel, tedy „důvod proč“, je zásadním hnacím motorem velké většiny lidí. Pokud jej nevidí, vidí práci jen jako souhrn činností, které se prostě musejí udělat. A to je rozhodně unavující.



Jaká je ta třetí věc, která způsobuje únavu v práci a co s ní dělat? Existuje únava z nicnedělání? A jak to celé použít pro sebe, abychom si uměli od únavy z práce pomoct sami? To si poslechnete v jednom z dílů podcastu O lidech, který je věnovaný právě tomuhle tématu. Pokud byste chtěli první dva body přeskočit, můžete si epizodu pustit od 14. minuty. Pustit si ji můžete na YouTube, Spotify, Google Podcasts a Apple podcasts.