V práci sedíme průměrně 5 hodin denně. Ergonomické židle pomáhají, musejí se však správně nastavit a používat

Bolesti zad a krční páteře jsou jedněmi z nejběžnějších zdravotních potíží spojených se sedavým zaměstnáním. Redukovat jejich incidenci lze nejen vyváženým pohybem, ale hlavně správným způsobem sezení. Je proto klíčové, aby byly kanceláře i home office pracovny vybaveny kvalitními a ergonomickými židlemi či křesly. Důležité je i to, aby si je sami uživatelé uměli nastavit dle vlastních potřeb a využívali jejich opěrné prvky.

foto židle do článku

Bolesti zad, zejména bederní a krční páteře, i další onemocnění pohybového aparátu trápí podstatné procento lidí. Podle lékařů si na bolavá záda stěžují téměř všichni muži nad čtyřicet let, ženy na tom nejsou o moc lépe. S problémy se zády se navíc odborníci čím dál více setkávají i u mladých lidí či teenagerů. U desetiny lidí občasné potíže dokonce brzy přerostou v chronické. Hlavní příčiny jsou nasnadě: nedostatek fyzické aktivity, sedavý způsob života a špatné držení těla.

Lidé dlouhé hodiny prosedí především v zaměstnání. Podle údajů Eurostatu z roku 2017 tráví většinu pracovního dne vsedě 4 z 10 lidí. Konkrétně u Čechů to bylo 37 procent. Průměrně evropský zaměstnanec se sedavou profesí stráví vsedě 5 hodin denně.

Sedět lze i zdravěji

Samotné sezení samozřejmě představuje pro zdraví menší risk, pokud lidé sedí správně. K tomu by jim mělo napomáhat dodržování ergonomických zásad. Těm ale stále mnoho lidí nepřisuzuje takovou důležitost, jakou si zasluhují. Velice běžným problémem je špatně vybraná či nastavená kancelářská židle, která obvykle bývá příliš nízká. Je potřeba dbát na to, aby nohy při sezení svíraly v koleni pravý úhel a obě chodidla se dotýkala podlahy. Jelikož je každý člověk proporčně jiný, musí mít správná kancelářská židle, případně pro náročnější uživatele kancelářské křeslo, možnost individuálního výškového nastavení sedáku.

Opěrky a područky nejsou pro legraci

Nejde ovšem jen o správnou výšku židle či křesla, klíčová je i opora zad ve formě bederní a hlavové opěrky, neméně důležité jsou i opěrky rukou. Zde je však potřeba připomenout důležitost osvěty uživatelů těchto židlí. Sebelepší kancelářská židle nebude plnit svou funkci na sto procent, pokud si ji uživatel nenastaví na míru svým potřebám a nebude využívat jejích ergonomických prvků.

Například podle letošní studie odborníků na ergonomii z University of Cincinnati bezmála třetina lidí vůbec nepoužívá područky, byť je na židlích mají k dispozici, 69 % lidí se při sezení často neopírá o zadní opěrku a dokonce 73 % nevyužívá bederní oporu. Nejde tudíž jen o to dopřát kancelářským zaměstnancům co nejkvalitnější ergonomickou židli, ale také naučit je ji správně používat.

Skloněná hlava = třikrát těžší hlava

A v čem toto správné používání tkví? O nastavené výšce sedáku již byla řeč. Individuálně nastavit je potřeba i výšku opěrek pro ruce tak, aby na nich ruce při práci s počítačem zaujímaly v loktech pravý úhel. Záda by vždy měla být opřená o opěrku a bederní podpora by měla být umístěná v potřebné pozici proti bedrům. Bolesti bederní páteře jsou jedněmi z nejčastějších problémů se zády, proto opravdu bederní oporu nepodceňujte.

Na trhu jsou již modely kancelářských židlí, které mění tvar celého opěráku a opora v bederní části je tak velmi účinná. Podobně důležitá je i opora hlavy. Hlava člověka váží průměrně kolem 5 kilogramů, což je zátěž, kterou musí náš krk nést. Jakmile hlavu vychýlíme z 90stupňového náklonu dopředu, tato zátěž narůstá: například při sklonu hlavy o 30 stupňů dopředu činí zátěž na krk již asi 18 kilogramů. Při záklonu je situace obdobná. Opěrka hlavy nejenže záklonu zabrání, ale pokud se člověk naučí držet hlavu vždy opřenou, zabrání i zátěži při předklánění.

Komfort pro práci i relaxaci

Sluší se ještě zmínit, že kvalitní kancelářská židle by měla uživatelům přinášet komfort i při chvilce odpočinku. Velmi se tedy vyplatí možnost naklonit zádovou opěrku i opěrku hlavy dozadu, aby se člověk v židli mohl uvolnit a relaxovat. Materiál zádové opěry by neměl být příliš tuhý, aby nepůsobil otlaky. Výhodu má v tomto ohledu například takzvaná „chytrá pěna“, která při kontaktu s lidským tělem optimalizuje svoji tuhost a tvar podle absorbovaného tepla.