Valentýne, Valentýne, ať se v práci nezblázníme!

S blížícím se svátkem zamilovaných se opět stává aktuální otázka důvěrných vztahů na pracovišti. Mají láska a práce něco společného? Jakkoli se to mnohdy snažíme skrývat, na tuto otázku existuje jen jediná odpověď: ano. Ať už jde o pouhé flirtování, vášnivé nemanželské intimní poměry či sexuální poměry za účelem získání vyšší pozice, nalezneme je téměř na každém pracovišti. Některé firmy se intimním vztahům mezi zaměstnanci brání psanými směrnicemi, jiné nepsanými zákony. Nedávný výzkum Společnosti pro řízení lidských zdrojů (SHRM) však prokázal, že se těmto vztahů zcela bránit nelze a nejlepší dohra intimností na pracovišti je tak svatba, nikoli soudní pře či zkažená pracovní morálka.

Intimní vztahy na pracovišti byly a budou. Co tedy mohou manažeři lidských zdrojů dělat, aby neporušili tenkou vrstvu důvěry mezi pracovními výkony zaměstnanců a jejich osobními životy? Důležité je zejména takové vztahy předvídat a být na ně připraven. Toto jsou tři konkrétní rady:
- Poskytujte manažerským pracovníkům školení o diskrétním řešení sexuálního chování na pracovišti.
- Zveřejněte firemní politiku zaměřenou na řešení otázek sexuálního obtěžování.
- Vytvořte vhodnou politiku osobních vztahů na pracovišti.

Důležitou otázkou je v tomto smyslu také to, jak se mají chovat zaměstnanci, které na pracovišti zasáhne Amorův šíp či jiný podnět k intimnímu vztahu. Pro takové osoby poskytuje článek tyto rady:
- Seznamte se s podnikovými psanými i nepsanými zákony.
- Intimní vztah se spolupracovníkem udržujte v diskrétní a soukromé rovině.
- Na pracovišti se k sobě chovejte diskrétně, nenápadně.
- Zachovávejte při společné práci vždy profesionální přístup.
- Jako pár zhodnoťte dopad vašeho vztahu na vaši práci.
- Jste-li šťastní a má-li ve vašich očích váš vztah skutečnou budoucnost, užívejte si hodnot, které společně vytváříte a užijte si i hezký den svatého Valentýna.

**Datum vydání:** II/2003
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR