Vánoce a zvýšená potřeba motivace zaměstnanců za dveřmi

Blíží se vánoční svátky a s nimi stres v podobě nakupování dárků, posílání přání, večírků, výzdoby, rodinných povinností a tak dále. Je na čase, aby se zaměstnavatelé začali starat o to, jak zachovat soustředění zaměstnanců na práci navzdory veškerému stresu.

- Buďte příkladem. Vůdcovství je v této době nezbytným předpokladem zachování produktivity. Když se budete plně soustředit na firemní cíle, které je třeba splnit do konce roku, zaměstnanci udělají totéž.

- Posilte firemní vizi. Je vhodná doba připomenout zaměstnancům základní firemní hodnoty a cíle. Stanovte nové cíle a nechte je, aby inspirovaly a posílily zaměstnance.

- Nebuďte skrblíci. Povzbuďte morálku zaměstnanců nějakou odměnou, na kterou se mohou v této náročné době těšit, například večírkem nebo oslavou v kanceláři. Chvalte je za dobře vykonanou práci, umožněte pružný rozvrh. Snažte se nevyžadovat přesčasy a práci o víkendu. Firemní oslavu pořádejte v pracovní době.

- Nenechejte opakovat loňskou historii. Pokud jste se na konci loňského roku potýkali s nějakými problémy, snažte se jim letos vyhnout.

- Zvažujte a sdílejte úspěchy, kterých jste dosáhli. Ušetřete čas, abyste si společně připomněli dobré věci, kterých naše firma a jednotlivé zaměstnanci letos dosáhli. Soustřeďte se na zdůraznění pozitivních skutečností.

Tyto metody vám pomohou zachovat potřebnou produktivitu zaměstnanců před Vánocemi, mějte však na paměti, že k určitému poklesu dojde pokaždé. Až zase budete v této situaci, dejte si raději cukroví a přemýšlejte o míru na zemi a dobré vůli pro všechny.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How