Varovné signály neúspěchu při změně firemní kultury

Ilustrační snímek

Změna firemní kultury má smysl jen tehdy, pokud je to změna k lepšímu. Pokud tedy pracujete na změně kultury a nechcete, aby to ve výsledku byl krok zpět či zcela špatným směrem, seznamte se s následujícími varovnými signály, na které upozornil server openforum.com.

1. Změna jen pro změnu

Nadšení z nové věci velmi rychle opadá. Ujistěte se proto, že vedení firmy i váš tým chápe smysl vámi navrhované změny z dlouhodobého hlediska a bude ji podporovat.

2. Změna pouze na papíře

Sepsat nové firemní materiály a připravit školení nestačí. Zásadní je získat manažery, kteří budou změnu uplatňovat ve své každodenní práci se zaměstnanci.

3. Nesprávný výběr zaměstnanců

Spolu se změnou firemní kultury by se měl změnit i nábor zaměstnanců tak, aby nově příchozí lidé do nové kultury zapadli.

4. Nedostatek vytrvalosti

Lidé obecně nemají rádi změny. Neměli byste se proto nechat odradit negativisty, kteří nesouhlasí s žádnou změnou. Soustřeďte se na získání klíčových lídrů.

5. Chybějící měření pokroku

Jak chcete vědět, zda jste dosáhli změny chování zaměstnanců, když si předem neurčíte co a jak budete měřit?

6. Usnutí na vavřínech

Prvotní úspěch neznamená, že budete úspěšní i nadále. Udržení výjimečné firemní kultury si žádá neustálé sledování, měření a zdokonalování. Časy se mění a s nimi by se měla měnit i vaše firemní kultura

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum