Vyhoďte ten kaktus!

Pravidla starého čínského umění práce s prostorem a energií Feng Shui mohou zlepšit produktivitu a ziskovost firem. Tvrdí to alespoň největší britský on-line zprostředkovatel pronájmu kancelářských prostor officebroker.com. Lepší pracovní prostředí znamená totiž lepší motivaci zaměstnanců. Příjemné pracovní podmínky pak podporují loajalitu zaměstnanců a zvyšují jejich produktivitu.

I když běžné faktory jako přírodní světlo, klimatizace či udržování čistoty v kanceláři ovlivňují celkové pracovní prostředí, v některých zemích je pracovní prostředí považováno za tak stěžejní, že se Feng Shui využívá ve velké míře, aby pracoviště byla místy spojenými se štěstím, blahobytem, zdravím a harmonií. Nejvíce se toto staré čínské umění využívá v čínských, japonských a indických firmách. Stále větší oblibu však nalézá i v Evropě.

V dnešním vysoce konkurenčním obchodním prostředí hledají firmy cokoli, co může zlepšit jejich celkovou výkonnost. Officebroker.com v této souvislosti potvrzuje větší zájem evropských firem právě o Feng Shui. Toto je několik základních rad pro správné uspořádání kanceláře podle Feng Shui:

- Šéfové by měli sedět v rohu co nejvzdálenějším od dveří, aby tak zaujali vedoucí pozici.

- Přírodní světlo vytváří v kanceláři pozitivní „yang chi“, což pomáhá propagovat lepší produktivitu a morálku zaměstnanců.

- Vyhněte se kaktusům nebo rostlinám s ostrými listy. Energie procházející těmito ostrými rostlinami se totiž také stává ostrou a ničí harmonii v kanceláři.

- Pracovní stoly by měly být uklizené, aby se zaměstnanci mohli soustředit na práci.

- V kanceláři by neměla být zavěšena zrcadla, aby neodrážela negativní energii stále dokola.

- Schovejte dráty. Spletené kabely mohou být jako hadi a způsobovat úrazy.

-kk-

Zdroj: Online Recruitment Magazine - britský portál věnovaný náboru zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Online Recruitment Magazine