Well-being pro zaměstnance: Už jste o něm slyšeli?

Ještě donedávna slova well-being, duševní zdraví nebo mental wellness obcházely firmy obloukem. Minulý rok ale téma péče o psychické zdraví zaměstnanců výrazně akceleroval. Jde o krátkodobý trend, který s přechodem pandemie uvadne nebo o zcela nový přístup k zaměstnancům?

Mental Wellness Days

Podle dat Evropské unie trpí v průběhu jednoho roku v Česku depresemi zhruba 7 % populace, což znamená více než 700 000 lidí. Přitom pouze zlomek z nich vyhledá odbornou pomoc. Stavy úzkosti pak zažívá téměř polovina zaměstnanců.

„Dopad psychické nerovnováhy na efektivitu a výkon je zřejmý i bez statistik. Unavený zaměstnanec, který dlouhodobě přetahuje pracovní dobu, je k zastižení i o víkendech a čelí neustálým změnám a novým výzvám takový maraton dlouho nevydrží. Je přitom jedno, zda si pocit vlastní nenahraditelnosti vsugeruje zaměstnanec sám nebo podléhá tlaku na výkon ze strany firmy,” říká Simona Zábržová, zakladatelka společnosti Soulmio.

Poté, co sama dvakrát prožila syndrom vyhoření, založila Soulmio, které pomáhá firmám prakticky uchopit oblast péče o psychické zdraví zaměstnanců. Narozdíl od podobných programů se Soulmio zaměřuje nejen na řešení již vzniklých obtíží jako např. pociťovaná dlouhodobá apatie, úzkosti a deprese, ale působí významně především v prevenci.

Zabývat se firemním well-beingem se může v této době zdát jako nadbytečný luxus. Nový pojem ale skrývá daleko víc než permanentky do nyní zavřených sportovišť, masáže nebo jógu v kanceláři. Well-being v sobě kromě podstatné péče o tělo zahrnuje i péči o psychickou stránku a mentální nastavení. Ke slovu se tedy mnohem víc dostávají například psychologové nebo koučové, ať už formou individuálních konzultací nebo workshopů, případně odbornými články na témata přímo spojená s pracovním nasazením.

Mental Wellness days i pro veřejnost

Na otázku well-beingu na pracovišti a proč by by do něj zaměstnavatelé měli investovat, bude odpovídat jedna z přednášek online události Mental Wellness Days, které Soulmio pořádá. Na rozdíl od komplexních programů pro firmy, které Soulmio primárně nabízí, jsou Mental Wellness Days přístupné i široké veřejnosti. K péči o vlastní psychiku tak mohou přičichnout i ti, jejich zaměstnavatelé do psychického zdraví svých lidí zatím neinvestují.

Online přednášky, které proběhnou 7. a 8. dubna, nabídnou pohled na duševní pohodu jednotlivce i firemní strategii péče o zaměstnance. Zaměstnanci se například dozví, jak pracovat se stresem nebo jak si zdravě nastavit práci z domova. Manažeři se mohou inspirovat, jak nastavit v týmu psychologické bezpečí a proč se jím vůbec zabývat.

Téma duševního zdraví nesmí být tabu

„Slova jako terapie, psycholog, úzkost, depresivní stavy nebo psychiatr stále ještě mnoha lidem splývají s nelichotivou nálepkou nemoc nebo diagnóza. A těmito tématy se v práci obvykle nechlubíme,” říká Zábržová a zároveň dodává: „Přednášky, workshopy, webináře, kvalitní informace na jednom místě nebo individuální konzultace na téma duševního zdraví pomáhají lidem a firmám uvědomit si, že mentální pohoda je nezbytný předpoklad, aby lidé podávali požadovaný výkon a lépe si poradili s nadměrným stresem. U anonymních live streamů na dálku navíc odpadá tabu, co si kdo o vás pomyslí, když potřebujete konzultaci s psychologem nebo terapeutem.”

Témat se chopí zkušení psychologové a koučové, kteří mají s podporou psychiky zaměstnanců bohaté zkušenosti. Kromě načerpání inspirace tak mohou firmy a manažeři vnímat Mental Wellness Days jako vklad do přemýšlení, zda a jak uchopit téma firemního well-beingu ve firmě.