Zachraňte svět - nepoužívejte plastové tašky

Co je tak špatného na plastových taškách? Zamořují životní prostředí, plavou v oceánech a zabíjí zvířata. Rozložení plastové tašky trvá až 1000 let a pokaždé, když si jednu pořídíte, zvyšujete poptávku po ropě, ze které se vyrábí. Podle americké agentury pro ochranu životního prostředí EPA jich spotřebují jen USA každý rok asi 380 miliard, z toho se recykluje pouhých 5 %.

Není žádným tajemstvím, proč je Amerika zaplavena plasty: Jsou tenké, lehké, silné a levné. Obchodní domy nabízejí již převážně plastové tašky (čtyři z každých pěti).

Vláda, ochránci životního prostředí i řada firem chce skoncovat s tímto druhem znečišťování. Například švédská Ikea bude od 15. března účtovat za každou plastovou tašku malý poplatek a nabízet i látkovou alternativu. V Irsku byla zavedena „PlasTax“ – daň, díky které snížili použití plastových tašek o 90 %. Stejně jsou zatíženy i v Jižní Africe a zcela zakázány v Mumbai v Indii.

Některé obchodní domy a plastový průmysl v USA přišly s dobrovolnou snahou snížit použití plastových tašek a školí zaměstnance, jak jich používat co nejméně. Někteří se snaží využívat kompostovatelné tašky, protože mohou být recyklovány spolu s bio odpadem.

Řešením by mohl být kompromis – využívat látkové tašky. Mít jich několik po ruce, například v autě. K tomu je však nutné jisté plánování a snaha. Jestli ale nebude lidstvo ochotno přistoupit ke změnám, má problém.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com