Zastavte zaměstnaneckou kriminalitu

Podle dostupných údajů je zaměstnanecká kriminalita na vzestupu. Ve Velké Británii například v letech 2004 – 2005 vzrostla o téměř 80 % a o více než 200 % od roku 2003. Vzhledem k tomu, že zůstává většina těchto incidentů nenahlášena, odhaduje se, že přesahuje škody za více než 2 miliardy liber ročně.

V minulosti měly firmy tendence přistupovat k této problematice nedůrazně a jen tiše propustily domnělé viníky. Tento přístup ale problém neřeší a neodrazuje od podobné činnosti.

Lisa Howellová, manažerka HR v Hitachi Capital, je toho názoru, že by se HR profesionálové měli naučit úzce spolupracovat se svými kolegy s cílem předcházet kriminalitě. Také je důležité získat maximum ze stávajících procesů.

Zpráva CIPD/Cifas radí firmám, aby s rizikem počítaly a dohlížely zvlášť na pozice, kde je větší riziko trestné činnosti. Cifas nedávno založili databázi, kde mohou členové sdílet informace, a tak se například vyhnout zaměstnání lidí, kteří v minulosti takový přečin spáchali.

Interní alarm

Řada organizací začala implementovat něco jako interní alarm, nástroj pro detekování kriminality. Například Citigroup má speciální anonymní linku, kterou mohou zaměstnanci využít jak z práce tak z domova.

Etická kultura

Bohužel se nedá vybudovat přes noc. Tento proces je třeba začít již od způsobu, jakým rekrutujete zaměstnance. Je třeba zdůrazňovat, že i když jste dobrý zaměstnavatel, máte směrnice a procedury, které řídí praktiky zaměstnanců.

Na druhou stranu riskují firmy, které své zaměstnance úzkostlivě sledují, jejich důvěru, loajalitu a zanícení. Strategii nelze okoukat, každý sektor a role vyžadují individuální přístup.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management