Zpátky do kanceláře díky UV-C dezinfekčnímu záření

Od uzavření velkého počtu firem a kanceláří již uběhlo několik dlouhých měsíců, a i přesto zůstala většina zaměstnanců pracovat z domova na tzv. Home Office. Ne každému to ale vyhovuje, což se může podepsat i na snížené produktivitě zaměstnanců. Jak ale zajistit jednoduchou a efektivní dezinfekci kancelářských prostor? Jako jedno z nejvhodnějších a provozně nejlevnějších řešení se nabízí dezinfikování pomocí UV-C záření. Tento typ dezinfekce může buď neustále dezinfikovat vzduch v místnosti, nebo v nepřítomnosti pracovníků vydezinfikovat veškerý povrch v dané kanceláři.

Zpátky do kanceláře díky UV-C dezinfekčnímu záření

Co je UV-C záření a jak funguje?

Určitě už každý slyšel o ultrafialovém záření. Ale jen málokdo ví, že má tři různé rozsahy. Krémy s ochranným filtrem a sluneční brýle chrání pouze před UV-A a UV-B zářením. Kromě těchto dvou druhů však rozlišujeme i UV-C záření. Na zemský povrch nepronikne, ale pomocí moderní technologie ho dokážeme vyrobit uměle. S jakým cílem? Například na zpomalení šíření koronaviru.

Přesto, že je UV-C záření pro člověka velmi nebezpečné, disponuje mnoha užitečnými možnostmi použití. Používá se především k dezinfekci vzduchu, vody a povrchů – donedávna především v nemocnicích a laboratořích. V současnosti se však z důvodu globální epidemie koronaviru o tuto technologii začínají zajímat i další odvětví.

Nedávno se na Bostonské univerzitě také konala řada studií s cílem zjistit, zda jsou UV-C svítidla společnosti Signify schopna ničit viry SARS-COV-2. Prokázalo se, že jsou v tomto ohledu velmi účinná. Výzkum prokázal, že svítidla Signify zneškodňují viry SARS-COV-2 již po pár sekundách ozáření.

Dezinfekce povrchů pomocí UV-C záření

Při mluvení dopadají kapénky až dva metry daleko od Vás, při jakémkoliv dotyku zůstávají bakterie na těchto předmětech a kdokoliv další se může snadno nakazit. Bakterie zůstávají na různých površích až 72 hodin, a proto kanceláře patří mezi místa, kde se vir šíří nejrychleji.

Nenápadné UV-C osvětlení se montuje na strop a připomíná klasickou stropní zářivku. Toto záření může mít negativní účinky na lidskou kůži a oči, proto by se mělo zapínat pouze v případě, kdy se v kanceláři nikdo nenachází, např. při obědové pauze či po skončení pracovní doby.

Dezinfekce UV-C v kancelářích je velmi účinná a zničí až 99 % bakterií na jakémkoliv povrchu. A to již za 6 sekund! Díky tomu mohou být zaměstnanci chráněni před viry při každém návratu do kanceláře.

Dezinfekce vzduchu v kancelářích

Jak jsme již zmiňovali, bakterie se šíří při mluvení, ale také pouhým dýcháním v místnosti. Tyto nebezpečné bakterie poté zůstávají nejen na površích, ale také ještě dlouho poletují ve vzduchu. A právě na tyto bakterie je vhodná UV-C dezinfekce vzduchu, která průběžně dezinfikuje ovzduší v celé kanceláři. Umisťuje se ke stropu nebo přímo na strop, nejlépe do výšky alespoň 2,3 metru, jelikož právě v této výšce cirkuluje vzduch nejvíce.

Tento typ dezinfikování vzduchu není pro lidi nijak škodlivý, a proto může probíhat průběžně po celý den. Díky tomuto řešení můžete zaměstnancům zajistit čistější vzduch bez nebezpečných virů po celý pracovní den.

UV-C dezinfekční záření - schema

V případě zájmu o UV-C dezinfekci kontaktujte společnost Signify s více než 35 lety zkušeností v oblasti UV-C světelných zdrojů.