5 kroků k efektivnějšímu koučování

Ilustrační snímek

V době nižších rozpočtů, zeštíhlování pracovní síly a potřeby předávat znalosti silné odcházející generace té nastupující může organizacím k udržení konkurenceschopnosti a posílení produktivity hodně pomoci koučink. Jak ale zajistit, aby váš koučovací program fungoval? Podle serveru Talent Management byste měli vycházet z následujících skutečností.

Technická odbornost koučů nestačí

Technické znalosti jsou pouze polovina úspěchu. Kouč musí být také empatický, trpělivý, dobrý posluchač a dobrý učitel.

Špatné vzorce chování se šíří stejně snadno jako ty dobré

Koučovaní zaměstnanci přebírají vzorce chování svých koučů. Cílem vašeho programu by proto měla být nejen příležitost poznat, jak si koučové představují úspěch, ale také učit firemním standardům a postupům.

Koučování musí být bráno jako skutečná práce

Efektivní koučovací vztah vyžaduje soustředěné úsilí obou stran, a proto také vyžaduje čas mimo každodenní práci obou stran. Nelze spoléhat jen na setkání u kávy jednou za měsíc nebo náhodné rozhovory na chodbách. Je proto třeba počítat s tím, že koučové mohou potřebovat určitý manévrovací prostor například pro odklad dokončení projektů.

Plánujte, dohodněte se, jednejte a měřte

Pro koučovací vztah platí stejná pravidla jako pro jiné obchodní dohody. Diskuse by měly stát na společně odsouhlasených cílech podle společně dohodnutého plánu, jehož jednotlivé kroky bude možné měřit.

Noví koučové by měli mít své kouče

Noví koučové by měli dostat vlastní kouče, kteří budou mít zkušenosti s oběma stranami koučovacího vztahu a emoční inteligenci pro to, aby pomohli novým koučům zvládat konflikty a frustrace, k nimž dojde.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management