5 kroků k efektivnímu rozvoji high-potentials

Ilustrační snímek

Nedávný průzkum společnosti The Corporate Executive Board ukázal, že organizace se silnou strukturou leadershipu dosahují dvojnásobně vyšších zisků než ty s nižší úrovní rozvoje leadershipu. Významnou roli v této souvislosti hrají programy pro rozvoj zaměstnanců s vysokým potenciálem, i když jistě sami tušíte, že samotné zřízení takového programu firmě ke zvýšení zisku nestačí. Je třeba, aby dokázal správně identifikovat tzv. high-potentials, udržet jejich angažovanost a zajistit, aby převzali budoucí role lídrů a neopustili firmu předčasně. Jak informoval server talentmgt.com, vyžaduje to pět následujících kroků.

1. Jasná definice potenciálu

Nepleťte si současnou výkonnost s budoucím potenciálem. Většina vysoce výkonných zaměstnanců nemá potenciál stát se seniorními lídry.

2. Více než výkonnost

Zaměstnanci s vysokým potenciálem stát se lídry mají ambice zastávat vyšší roli, silné manažerské i vůdcovské dovednosti a dostatečnou oddanost vůči své organizaci.

3. Objektivní měření potenciálu

Měření potenciálu by mělo zahrnovat systematické hodnocení aspirací, dovedností a angažovanosti zaměstnanců. Nemělo by se spoléhat na subjektivní hodnocení bez vědeckého základu.

4. Něco za něco

Zaměstnanci s vysokým potenciálem jsou na trhu velice žádaní. Většinou nemají problémy najít si práci jinde. Firmy s nejúspěšnějšími program pro rozvoj zaměstnanců s vysokým potenciálem proto chtějí něco za něco – možnost rozvoje a kariérního postupu za oddanost vůči firmě.

5. Různorodé příležitosti pro rozvoj

Zaměstnance s vysokým potenciálem je třeba připravit na budoucí role lídrů. Žádný jednoduchý recept pro to není. Vyžaduje to, aby se učili novým dovednostem i používání stávajících dovedností v různých vzdělávacích situacích, které budou přinášet vysoce specifický rozvoj s vysokou mírou uplatnění v praxi.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management