6 tipů pro správný výběr kouče

Kdo je to vlastně kouč? Odpověď na tuto otázku není snadná. Kouč může hrát roli konzultanta, s trochou nadsázky i psychiatra nebo vojenského instruktora - tak, aby pomáhal klientovi k lepším výkonům. Jak si ale pak vybrat toho správného?

Začněte tím, co potřebujete. Chcete-li zlepšit své celkové manažerské chování, veřejné vystupování nebo cokoli dalšího, obraťte se vždy na kouče, který se na danou oblast specializuje. Žádný kouč nemůže dělat všechno. Zároveň veďte v patrnosti následující charakteristiky dobrých koučů:

- Nejsou placeni za to, aby se jejich svěřenci cítili dobře. Ani sportovci neplatí své kouče za to, aby jim aplaudovali. Kouč by měl poskytovat konstruktivní kritiku a techniky, jak se zlepšit.

- Respektují hranice mezi profesionálními a osobními záležitostmi. Mezi koučem a klientem může snadno vzniknout bližší osobní vztah, zejména pokud se spolupráce ukáže jako efektivní. Někteří koučové však mohou své svěřence vidět v první řadě jako přátele a až v druhé řadě jako zaměstnavatele, což koučování neprospívá.

- Nejsou prostředníky. Kouč by neměl stát mezi koučovaným a jeho problémem. To by problém ještě zhoršilo. Pokud by tedy kouč začal vstupovat do řešení problémů vaším jménem, ukažte mu dveře.

- Nepomlouvají. S koučem, který sklouzává k pomluvám, nemůžete bezpečně spolupracovat. K pomluvám se nepřidávejte a vyberte si raději někoho jiného.

- Nesnaží se prodat něco, co neumějí. To, že vám kouč pomůže stát se lepším spíkrem, ještě neznamená, že je odborníkem na management. Pokud se vám bude snažit prodat další služby, které však neovládá, poděkujte a odmítněte.

- Neřídí životy. Dobrý kouč dokáže nabídnout povzbuzení, nové pohledy a myšlenky. Pak ale nechá klienta, aby se sám rozhodoval. Pokud vám bude říkat, co máte dělat, není to dobrá volba.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com