Američané se vracejí do škamen

V současné ekonomické situaci vede cesta od propuštění k nové kariéře stále častěji přes učebnu. Alespoň v USA se státní podpora pro propuštěné zaměstnance, kteří začnou studovat, stává velmi žádanou možností. Státní program na podporu ekonomiky, podepsaný v únoru prezidentem Obamou, vyčleňuje 1,7 miliardy dolarů na služby spojené se zaměstnáváním dospělých, včetně vzdělávání. Nezaměstnaným, kteří se rozhodnou vrátit do školy, ve většině případů zůstane podpora v nezaměstnanosti.

Za účelem přilákání propuštěných zaměstnanců upravují americké vyšší střední a technické školy své programy na míru dospělým, kteří potřebují nové dovednosti. Spolupracují s místními podniky, aby mohly vyhovět jejich potřebám a posílají do továrem zaměstnance, kteří šíří informace o státní podpoře rekvalifikace.

Roste především poptávka po certifikátech a programech, které lze získat nejdéle během jednoho roku. Mnoho propuštěných zaměstnanců se připravuje na novou kariéru v oblasti zdravotnictví nebo informačních technologií. Zvýšený zájem je také o nové perspektivní obory, jako jsou technologie spojené se sluneční a větrnou energií a „zelené" stavebnictví. Podle výzkumu organizace American Association of Community Colleges (AACC) zaznamenal nárůst počtu přihlášek na vyšší střední školy za poslední rok skok ze 2 % na 27 %.

-kk-

Zdroj: USA Today - portál amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje USA Today