České státnice mají své výhody

České státní jazykové zkoušky lze dnes skládat na čtyřech desítkách jazykových škol. V současné době jsou však na ústupu. Studenti totiž dávají přednost mezinárodním jazykovým zkouškám, jako jsou cambridgeské zkoušky, TOEFL apod. Důvodem je uznávání těchto zkoušek v zahraničí. Českou státnici v zahraničí uznat nemusejí.

Podoba české státní jazykové zkoušky se od těch mezinárodních výrazně neliší. Stejně jako většina mezinárodních zkoušek má čtyři oddíly - porozumění čtenému, porozumění slyšenému, gramatickou část a volné téma (esej). Na rozdíl od mezinárodních zkoušek je však šita na míru českým uchazečům. Její součástí je například překlad z češtiny. Právě schopnost překládat může ocenit řada zaměstnavatelů.

Nejčastěji se u nás skládají státní zkoušky z angličtiny, němčiny, francouzštiny, ruštiny, španělštiny a italštiny. Přibývá také cizinců, kteří skládají státní zkoušku z češtiny. Státní zkoušky lze skládat i z romštiny. Využívají toho zejména učitelé, kteří tento jazyk používají při výuce.

-kk-

Zdroj: Lidovky.cz - zpravodajský server Lidových novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lidovky.cz