Dlouhé hodiny u monitorů a displejů ohrožují náš zrak

Celodenním sezením u počítače nejsou zatěžována pouze záda, ale ve velké míře přetěžujeme také naše oči. A když už konečně můžeme vypnout pracovní notebook, zapneme mobilní telefon nebo tablet a oči nemají kdy se zregenerovat.

Ilustrační snímek

Při sledování monitoru lidské oko mrká daleko méně, než je potřeba. Při mrknutí se víčko zavře, rozprostře se tenký slzný film a tím se oko čistí a zvlhčuje. Pokud se tak děje méně často, můžeme pociťovat nepříjemné sucho, které někdy přechází až v pálení, tlak, nebo se nám dokonce může zdát, že nám do okna něco spadlo.

Oči jsou dle odborníků přetěžovány už po dvou hodinách u počítače. Jsou takzvaně unavené, bolí, objevuje se zvýšená citlivost na světlo a samozřejmě následná bolest hlavy i celková únava a špatné soustředění. O samotném zhoršování zraku se jistě není třeba ani zmiňovat.

 Péče o oči

Tím nejsnadnějším řešením je začít oči trochu šetřit. Při každé volné chvilce odvraťte oči od monitoru. Hodně větrejte a relaxujte, to pomůže nejen očím, ale i celému tělu. Pakliže začínáte cítit suchost a pálení, několikrát za sebou mrkněte nebo nechte oči krátce zavřené, aby se mohl obnovit slzný film.

Zajděte si do lékárny a kupte si oční kapky – umělé slzy – a další oční lubrikanty. Existuje jich však celá řada. Rozdělují se podle věku i konkrétních obtíží, nechte si tedy v lékárně poradit, které kapky jsou vhodné právě pro vás.

Dodržujte pravidlo „20–20–20“. Každých 20 min si udělejte na 20 sekund přestávku a dívejte se na něco ve vzdálenosti asi šesti metrů (20 stop).

Možná budete překvapení, ale i s očima můžete cvičit. Existuje takzvaná oční jóga neboli oční gymnastika. Některé cviky můžete zhlédnout v našem videu:

Nezapomínejte na pravidelné oční prohlídky. I když máte pocit, že vidíte dobře, být pod dohledem odborníka je velice důležité. Lékař může včas odhalit případnou oční vadu.

Omezte displeje

Když přijdete z práce domů, snažte se co nejvíce omezit jakékoli displeje. Občas je to těžké se od chytrých telefonů odtrhnout, ale děláte to pro sebe, chráníte své zdraví. Místo tabletu vyrazte na procházku, za přáteli, něco dobrého si uvařte nebo jen tak lenošte s knížkou, nikoli se čtečkou. Na oči má vliv i kvalitní a vyvážená strava. Především čerstvá zelenina a ovoce dělají dobře nejen očím. Neopomíjejte také dostatek tekutin. Ani bez dobrého spánku se oči neobejdou.

A nyní zavřete náš článek a podívejte se šest metrů do dálky.

OfficeFitness je on-line program, který je připraven jak pro jednotlivce, tak pro celé firmy. Základem platformy jsou tzv. pětiminutovky pro každý pracovní den. Program je připraven jak v českém, tak v anglickém jazyce.