Dlouhým sezením si můžete způsobit opravdu vážné zdravotní problémy

S nadměrným sezením u počítače a s tím spojenou bolestí zad se jistě potýká mnoho lidí. Současný moderní člověk prosedí téměř 15 hodin denně a nemusí to samozřejmě být jen u počítače. Věděli jste, že si sezením a nedostatkem pohybu můžete způsobit opravdu vážná onemocnění?

OfficeFitness

Toto běžně opomíjené téma je hrozbou téměř celé současné populace. Nad vysedáváním zkrátka mávneme rukou a jdeme dál, říkáme si, že mně se to stát přeci nemůže.

Co nám může způsobit dlouhé sezení?

Dlouhodobé sezení nepůsobí dobře na naši psychiku. Nemusíme si vůbec nic takového připustit, ale po čase zjistíme, že jsme smutní, frustrovaní, úzkostní, ačkoli k tomu vlastně není žádný důvod. Začneme se propadat do deprese, do skutečně nebezpečného psychického onemocnění.

Bolest zad je asi ta nejznámější potíž z dlouhého a hlavně špatného sezení. Kromě celkové bolesti zad často trpí krční páteř, ruce, oči a další části těla. Určitě se někdy stalo, že jste šli ke svému lékaři s dlouhodobými bolestmi hlavy, ten vám zahýbal krkem do všech světových stran, až to křuplo a bylo po bolesti. Tak to je jen kapka v moři, co vše nám může způsobit bolest zad kvůli nevhodnému sedu.

Při sezení spálíme méně kalorií, ale také se může snížit schopnost hormonu inzulínu přesouvat glukózu z krve do buněk, když dlouho sedíme. Může se zvýšit hladina cholesterolu a markerů zánětu, změní se způsob metabolismu tuků a může se snížit funkce cév. Hrozí tedy obezita, cukrovka a srdeční nemoci.

Cvičení, včetně stání a chůze, zatěžuje správným způsobem kostru a dává signál specializovaným buňkám, aby nahradily starou kostní tkáň novou. Když příliš sedíme, tělo nahrazuje méně toho, co ztrácí, což vede ke křehkým kostem a většímu riziku osteoporózy, zejména s přibývajícím věkem. Zpomalený průtok krve v nohách zapříčiněný sedavým způsobem života zvyšuje riziko vzniku sraženin

Bohužel tento výčet není konečný. Je celá řada dalších nemocí, které si můžeme přivodit nadměrným sezením. Bude proto lepší, když na chvilku vstaneme a půjdeme se protáhnout a trochu si zacvičit. Stačí pohyb v přírodě, nemusíme si hned předplácet permanentku do fitness. Zdraví máme jen jedno, tak na něj mysleme.

OfficeFitness je on-line program, který je připraven jak pro jednotlivce, tak pro celé firmy. Základem platformy jsou tzv. pětiminutovky pro každý pracovní den. Program je připraven jak v českém, tak v anglickém jazyce.