Jak podpořit úspěch začínajících manažerů

Ilustrační snímek

První povýšení do manažerského stavu je prý mnohem více stresující než rozvod. Alespoň se to říká. Podle průzkumů uspěje na první pokus jen něco přes 60 % zaměstnanců začínajících na manažerské pozici. Víte, jak podpořit vaše talenty? Server Fast Company připravil 5 rad, jak zvýšit manažerské šance na úspěch:

1. Otestujte potenciál

Občas je snadné přisoudit manažerské ambice určitým typům lidí – vysokým, univerzitně vzdělaným apod. Pro lepší cílení na manažerský potenciál můžete využít množství různých testů, vůdcovských zkoušek nebo simulací k determinaci manažerského chování v určitých situacích. Dejte všem stejnou šanci.

2. Sledujte týmovou práci

Množství projektů, na kterých týmy spolupracují, je skvělou příležitostí k nalezení budoucího manažerského talentu. Sledujte práci jednotlivých zaměstnanců a jejich přístup a řešení úkolu v týmu.

3. Zaměřte se na řízení menších týmů

Nenechte manažerského nováčka řídit velký tým hned od začátku. Čím větší přechod mezi zodpovědnostmi, tím složitější je adaptace. Nechte jej řídit nejprve jen na malém počtu lidí.

4. Trénujte manažerské dovednosti

Důležitým faktorem pro výkon práce manažera je delegování úkolů a poskytování zpětné vazby. Mnoho lidí může mít s touto funkcí zpočátku problémy. Učte začínající manažery, jak nastavit očekávání a zhodnotit práci ostatních.

5. Poskytněte podporu

Sledujte práci nového manažera kontinuálně. Nabídněte mu tolik tréninku a mentoringu v průběhu jeho zaškolování, kolik potřebuje.

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company