Nejčastější mýty o neformálním učení

Neformální učení se stává stále důležitější součástí firemního vzdělávání, často je však opředeno mylnými předpoklady a nedorozuměními. Článek na serveru Chief Learning Officer proto odhaluje nejběžnější mýty při implementaci strategie neformálního učení ve firmách.

1. Neformální učení nepotřebuje žádnou strukturu

Neformální učení bývá často neúspěšné právě proto, že nemá strukturu. Naším úkolem je zachovat a využívat bezprostřednost neformálního učení, zároveň však zajistit strukturu, která zaměstnance povede ke sdílení aktuálních a správných informací.

2. Neformální učení například prostřednictvím sociálních sítí může nahradit školení

Neformální učení bez tradičních školení je stejně efektivní jako školení bez neformálního učení.

3. Neformální učení je e-lerning

E-learningová řešení většinou postrádají atributy neformálních učebních nástrojů, jako je ušití na míru specifické situaci a potřebám jednotlivých pracovníků nebo integrace do specifických pracovních procesů. Mohou být součástí neformálního učení, nikoli však jedinou.

4. Efektivní a důkladný program firemního vzdělávání neguje potřebu neformálního učení

Potřebu neformálního učení nevylučuje nic. Naopak se ukazuje, že většina efektivních strategií neformálního učení začíná formálním školením.

5. Neformální učení probíhá pouze tehdy, je-li bezprostřední

Neformální učení často probíhá bezprostředně v případě potřeby, pracovníci však potřebují také možnost udělat krok zpět a blíže se seznámit s důležitými dovednostmi, než je začnou používat. V některých případech budou potřebovat i formální trénink.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer