Nový zákon zjednoduší rozšiřování kvalifikace

Jednodušší cestu k rozšíření kvalifikace, a současně tedy k lepšímu uplatnění na trhu práce, by měl umožnit zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který minulý týden podepsal prezident Václav Klaus.

Lidé by mohli získat potřebné znalosti a dovednosti v praxi nebo v rámci nejrůznějších kurzů a následně se z nich nechat přezkoušet. Jestliže dospělí například nemají čas chodit do školy, aby si tak udělali maturitu nebo získali výuční list, budou si moci studium rozvrhnout podle svých potřeb. Až získají určitý počet certifikátů, budou moci jít přímo k příslušné závěrečné zkoušce.

Ačkoli zákon otevírá dveře dalšímu vzdělávání dospělých, důležité bude, jak ho podpoří zaměstnavatelé. "Záleží na tom, jak bude systém otevřený, jak bude jednoduché novou kvalifikaci získat či zda samotní zaměstnavatelé budou oceňovat, že si člověk zvýšil nebo potvrdil svoji kvalifikaci," prohlásila Věra Czesaná z Národní observatoře zaměstnanosti a vzdělávání.

Jan Koucký ze Střediska vzdělávací politiky je toho názoru, že úspěšnost nového systému bude záležet zejména na tom, zda o něj bude mezi zaměstnanci a zaměstnavateli zájem. Systém dalšího vzdělávání totiž podle něj není zatím mezi Čechy příliš zažitý. "Například ve Skandinávii je běžné, že zaměstnanci dostávají na účast v kurzech placenou dovolenou, v některých evropských státech také existují osobní vzdělávací účty, ze kterých se další vzdělávání lidem hradí," uvedl Koucký.

-ds-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info