Osm cest k velkým myšlenkám

Pokud chcete, aby vaši zaměstnanci byli inovačními hvězdami, zaveďte následujících osm kroků. Ve své knize Innovation at the Speed of Laughter tak alespoň radí americký odborník John Sweeney.

- Přijímejte všechny myšlenky – nejen ty, s nimiž se ztotožňujete nebo vám dávají smysl. Samozřejmě všechny z nich nepoužijete, prokážete tím však respekt a vděčnost ostatním.

- Vyvarujte se odsuzování. Umožníte tak rozšiřování a růst jednotlivých myšlenek.

- Sdílejte soustředění a přijímejte všechny styly komunikace. Každý musí respektovat ostatní a nechat je promluvit. Zároveň je však třeba si uvědomit, že někteří lidé nejsou schopni vykřikovat své myšlenky před skupinou ostatních. Zaveďte proto opaření, která možní zaměstnancům zařadit se do diskuse tak, jak jim nejlépe vyhovuje.

- Prohlášení. Ujistěte se, že vaši zaměstnanci vědí, že mohou svá stanoviska vyjadřovat brzy a silně. Podporujte kreativitu.

- Vytvořte bezstavové prostředí. Při kreativní schůzce vyjasněte účastníkům, že jsou si všichni rovni. Zrušení hierarchie podporuje otevřenost a produktivitu skupiny.

- Zaveďte systém odměn, který bude hodnotit inovace a kreativní podstupování rizika. Většina firem zatím zakládá své systémy hodnocení zaměstnanců na výsledcích, čímž nemusí kreativitu odporovat.

- Žádné „Ne, ale…“ Namísto tohoto slovního obratu požívejte raději „Ano, nejprve však…“ Oceníte tak myšlenku druhého, i když ji nakonec nepřijmete.

- Chápejte změny jako posun vpřed. I když lidé přirozeně hledají stabilitu a komfort, ve světě byznysu jsou změny nevyhnutelné a je třeba dokázat je využít.

-kk-
Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com