Počítačová gramotnost - celosvětová statistika

Počítačová gramotnost je dnes již neodmyslitelným předpokladem dobrého zaměstnání. Profesionálů v této oblasti přibývá. Nedávný průzkum americké společnosti **Brainbench** (sdružuje 3,5 milionu registrovaných on-line uživatelů) se zaměřil právě na celosvětovou statistiku počítačové gramotnosti.

Na africkém kontinentě v tomto vede Jihoafrická republika (2600 diplomovaných počítačových odborníků), po ní následuje Nigerie (405).

V Tichého oceánu s přehledem vede Austrálie, následována rychle se rozvíjející Indonésií, Filipínami a Singapurem. Slibně se rozvíjející zemí je v oblasti počítačové gramotnosti i Vietnam, který již předčil Čínu.

V Evropě nahradilo na prvním místě Rumunsko Velkou Británii. Třetí je Bulharsko. O čtvrté místo se dělí Německo, Lotyšsko a Švédsko. Zanedbatelnou zásobárnou počítačových odborníků nejsou ani Rusko a Ukrajina.

Na Středním východě dominují v tomto směru Izrael a Spojené arabské emiráty (1500 diplomovaných počítačových odborníků). Po nich následuje Jemen a Irán.

V jižní Asii má nejvíce těchto odborníků Indie, a to 145 000, čímž je v celosvětovém žebříčku na druhém místě po Spojených státech amerických. Následují Pákistán, Bangladéš a Afghánistán.

V Jižní Americe vedou Brazílie a Argentina. Na třetím místě zůstávají Venezuela a Kolumbie, po kterých následuje Kuba.
Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide