Rozvoj leadershipu začíná měřením

Ilustrační snímek

Rozvoj leadershipu ve firmách patří k silným trendům posledních let. Zaměstnavatelé si částečně i díky ekonomické krizi uvědomili, že je dobré umět odhalovat zaměstnance s vysokým potenciálem, ale nejen to. Ještě lepší je tyto zaměstnance posouvat do rolí lídrů a dále rozvíjet. Čím rychleji se to bude dařit, tím lépe. Server clomedia.comse proto tentokrát zaměřil na téma rozvoje lídrů a publikoval rady, jak urychlit rozvoj leadershipu, které jsme pro vás shrnuli níže.

Začněte měřením

Jakmile identifikujete zaměstnance s vysokým potenciálem a rozhodnete se je dále rozvíjet jako lídry, potřebujete jasně daná měřítka efektivity tohoto rozvoje (fluktuace, produktivita, délka náboru apod.). Bez nich nelze porovnávat výsledky.

Vyberte správné rozvojové programy

Najít zaměstnance, kteří mají potenciál pro další rozvoj, je poměrně jednoduché. Je však třeba najít také správné cesty jejich rozvoje. Pomoci vám k tomu mohou plány nástupnictví, které budou sahat dostatečně nízko do vaší organizační struktury.

Zapojte koučování pro zvýšení výkonnosti

Vytvářejte koučovací programy na míru jednotlivým zaměstnancům a jejich vůdcovským rolím. Zaměřte se na to, jak můžete přispět k rozvoji jejich kariéry v dalších letech – tedy na to, co můžete nabídnout, nejen na to, co chcete dostat.

Poskytujte různé příležitosti

Nabízejte zaměstnancům s vysokým potenciálem různé projekty, aby se mohli rozvíjet v různých dovednostech. Určete čtyři až pět nejdůležitějších dovedností a pro každou z nich hledejte vhodný projekt.

Nabízejte dlouhodobé úkoly

Najděte pro budoucí lídry i dlouhodobý projekt, aby se mohli zlepšovat ve všech svých dovednostech postupně.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer