Školení bezpečnosti práce potřebuje zpětnou vazbu

Školení o bezpečnosti práce nekončí odchodem zaměstnanců z učebny. Patří k němu také zhodnocení jeho efektivity. Je důležité vědět, zda se zaměstnanci naučili, co měli. Zajímejte se proto o zpětnou vazbu od účastníků školení i jejich nadřízených.

Zpětná vazba o školení bezpečnosti práce pomůže lépe vymezit budoucí školicí potřeby a vytvořit efektivní plán, jak je splnit. Zajímat by vás mělo především, zda školení proběhlo podle plánu, jaké metody výuky byly účinné a jaké nikoli. Ptejte se také na efektivitu školitelů, vliv školení na výkonnost zaměstnanců a zda byly dosaženy všechny cíle školení.

- Žádejte informace. Chtějte znát názor zaměstnanců a jejich nadřízených na obsah i způsob prezentace školení. Poslouží k tomu jednotné formuláře, které byste měli předložit k vyplnění hned po skončení školení.

- Měřte učení. Budete potřebovat určitý způsob měření toho, co se zaměstnanci na školení naučili. Nejlépe poslouží kvíz nebo praktický test.

- Sledujte chování při práci. Pozorujte zaměstnance po návratu ze školení, zda používají nové poznatky. Tato fáze může trvat i několik měsíců po školení a jejím smyslem je ujištění, že se bezpečnostní zásady staly běžnou součástí práce.

- Sledujte výsledovku. Nakonec zhodnoťte úspěch školení z pohledu provozních nákladů, s čímž souvisí například snížení počtu úrazů, ztracených pracovních dní, fluktuace či stížností a naopak zvýšení kvality práce, produkce a morálky.

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com