Soustředění na home office může být někdy náročné

Home office má celou řadu výhod, ušetříte nejen čas a peníze za cestování do práce, ale práci si organizujete po svém, neruší vás šum kanceláře, dáte si svačinku, kdykoli chcete. Ale má to i své stinné stránky. Kvůli drobnostem, které jste řešili běžně v kuchyňce u kávy, musíte nyní neustále telefonovat nebo být na online schůzkách, celý den jste jen sami se sebou a od práce mohou odvádět pozornost i běžné domácí činnosti, jako je úklid, praní atd. Jak se na home office lépe soustředit, aby byla práce efektivní a nemuseli jste ji dohánět po nocích?

SAP home office
Ilustrační snímek

Pracovní místo

Ne každý máme doma svou pracovnu, která je vybavená vhodným psacím stolem a ergonomickou židlí, kde se můžeme zavřít a v klidu pracovat. Na home office většina z nás pracuje u stolu v kuchyni nebo se zavře do pokojíčku k dětem. To ovšem znamená neustále odbíhání pro věci, které k práci potřebujeme, nepohodlné sezení. Po chvíli u počítače už nás vše bolí, jsme unavení. Je tedy vhodné si zařídit alespoň malý pracovní koutek s kvalitní židlí, kde budeme mít vše potřebné po ruce, od obyčejné tužky po tiskárnu.

Pravidelný režim

Když víme, že další den budeme pracovat z domova, svádí nás to si ráno přispat, zajít si na procházku a podobně. Právě tomu je lepší se vyhnout a dodržovat režim, jako když jedeme do práce. Veškeré nepracovní činnosti nás natolik uvolní, že se nám stále více a více nechce pracovat a raději se věnujeme čemukoli jinému. Platí to i pro spánek. Je vhodnější si před HO večer lehnout ve stejnou dobu jako vždy a snažit se neponocovat, jinak budeme celý den zívat.

Plán práce

Doma člověk snadno běhá od jednoho k druhému. Poslat mail, naplnit pračku, dokončit prezentaci, vytřít. Toto je velká výhoda HO, že se můžeme věnovat i domácím činnostem, ale často jsou právě tyto činnosti výmluvou, proč jsme ještě nedokončili projekt, o který nás šéf už dva dny žádá. Udělejme si tedy časový plán.

Někomu stačí si sepsat seznam činností, které je nutné v daný den zvládnout a postupně odškrtávat, jiný potřebuje přesný harmonogram. Do něj můžeme zařadit i domácí práce, při kterých si oči trochu odpočinout od monitoru. Při přípravě pracovního plánu si musíme určit priority, co je nutné udělat, přes co zkrátka nejede vlak. Někdo i v této digitální době dává přednost notesům, kam si píše povinnosti a úkoly, existují ale i výborné elektronické plánovače.

Zacvičte si, protáhněte se

Práce doma v naprostém tichu, pokud nám zrovna po hlavě neskáčou děti, může být velice únavná. Když máme pocit, že brzy usneme, je dobré vstát od počítače a v prvé řadě musíme pořádně vyvětrat, čerstvý vzduch dokáže zázraky. Poté si můžeme trochu zacvičit, protáhnout se, aby se do žil dostala čerstvá krev. Pomůžeme tím nejen svému fyzickému tělu, ale také se nám zlepší nálada a chuť do práce. Díky tomu budeme při svých pracovních činnostech efektivnější, výkonnější a celkově spokojenější.

OfficeFitness je on-line program, který je připraven jak pro jednotlivce, tak pro celé firmy. Základem platformy jsou tzv. pětiminutovky pro každý pracovní den. Program je připraven jak v českém, tak v anglickém jazyce.