Stojíte cestou na pracovní schůzku v koloně? Zacvičte si!

Většina z nás jezdí do práce a na různé obchodní schůzky automobilem. Při dnešním silném provozu si často postojíme v nejedné koloně. Proč nevyužít tento „volný“ čas a trochu neprotáhnout své svaly?

Ilustrační snímek

Cvičit se dá opravdu kdekoli, tak proč ne i v autě? Opravdu ale dbejte na to, abyste v daný moment neřídili, ohrozili byste nejen sebe, ale také ostatní řidiče. Pakliže je kolona dlouhá a nehýbe se, je ten pravý čas se protáhnout. Zacvičit si třeba můžete i na parkovišti, když čekáte na své kolegy. I pár minut vašemu tělu prospěje.

Jak na to?

Pohodlně se opřete do sedadla a ramena dávejte několikrát nahoru a dolů. Rameny můžete také kroužit dopředu a poté dozadu. Z dlouhé jízdy může bolet za krkem, takže dělejte hlavou půl kruhy vlevo a vpravo, protáhne si tak krk a trapézové svaly. Nedoporučuje se dělat hlavou celý kruh, protože byste si mohli zablokovat páteř.

Dalším vhodným cvičením je sepnutí rukou. Před svým hrudníkem spojte ruce a tlačte jimi proti sobě, mějte pevná záda a hlavu opřenou o opěrku. Poté natáhněte ruce před sebe, můžete lehce opřít o volant. Ruce opět spojte k sobě a takto spojené přetáčejte celé paže na jednu a druhou stranu. Posilujete tak ramena a protahujete nejen předloktí, ale celé ruce.

Cvičení zakončete protažením krku jako na začátku. Všechny cviky opakujte několikrát, samozřejmě podle časových možností, které v autě máte.

Máte správně nastavené sedadlo a volant?

Správné nastavení sedadla a volantu je stejně důležité, jako protažení. Pokud nebudete mít vhodně nastavené sedadlo, i po krátké jízdě můžete pociťovat nepříjemné bolesti, které se mohou časem zhoršovat. Jde také o důležitý bezpečnostní prvek. Pokud nebudete mít dobře natavenou například opěrku hlavy, můžete si při autonehodě velmi ublížit. Správně nastavená opěrka chrání krční páteř před úrazem páteře, nebo dokonce před zlomením vazu. Při nevhodně nastavené sedačce může zbytečně dojít k těžkým úrazům nohou i rukou.

Sedačku si vždy nastavte do trochu vyšší polohy, abyste lépe viděli z auta. Když máte sedačku nízko, vykláníte se dopředu, abyste lépe, aniž byste si to uvědomovali. Sedačku byste měli mít tak daleko, abyste pohodlně dosáhli na pedály, nesmíte ani moc krčit nohy, ani je mít natažené, kolena mají být lehce pokrčená.

Neméně důležité je nastavení hlavové opěrky. V autě byste neměli ani ležet, ani být kolmo jako podle pravítka. Vhodné nastavení poznáte tak, že když natáhnete ruku přes volant, zápěstí přes něj lehce přesahuje. Ruce nesmí být při řízení úplně natažené, ani byste si neměli lokty bořit do břicha.

Pokud si tedy správně nastavíte svůj automobil a ještě se cestou pravidelně protáhnete, ulevíte nejen svým zádům. Šťastnou cestu.

OfficeFitness je on-line program, který je připraven jak pro jednotlivce, tak pro celé firmy. Základem platformy jsou tzv. pětiminutovky pro každý pracovní den. Program je připraven jak v českém, tak v anglickém jazyce.