Studie: Mobilní vzdělávání na vzestupu

Mobilní vzdělávání je stále běžnější součástí firemních rozvojových aktivit v rozvinutých i rozvojových zemích. Přispívá k tomu prudký rozvoj relativně levných mobilních zařízení a celých technologických odvětví. Vyplývá to ze studie s názvem personálně-poradenské společnosti Bersin & Associates s návzem m-Learning: Mobile Learning is Finally Going Mainstream – And It Is Bigger Than You Might Think.

Například v USA posílilo využití mobilních zařízení pro vzdělávání zaměstnanců z 9 % organizací v roce 2007 na 20 % organizací v roce 2010. Neformální využití mobilního vzdělávání navíc podle studie výrazně překonává formální. Mezi předními světovými firmami využívají programy mobilního vzdělávání například společnosti Accenture a Coca-Cola.

Poradenská společnost Accenture vytvořila program s názvem uPodcast, který umožňuje vedení sdílet znalosti s odborníky na konkrétní témata za minimální náklady. Doposud proběhlo již 180 podcastů pro více než 20 tisíc zaměstnanců, což odpovídá 11 procentům celkové pracovní síly.

Coca-Cola s úspěchem využívá hry na bázi reality, která v sobě kombinuje sociální a mobilní technologie včetně GPS a smartphonů za účelem týmového řešení problémů. Hra vznikla při vývoji marketingové strategie společnosti za účelem zjištění, jak zákazníci z nejmladší generace používají nástroje Webu 2.0.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer