Vybíráte kouče? Hledejte takového, se kterým vás bude spolupráce těšit

Při výběru kouče nerozhoduje ani tak jeho odbornost, paleta nástrojů a technik, které během koučovacích setkání používá, jako jeho vlastní přístup, osobnost a vzájemné sympatie. Často s rozhodnutím pomáhá také osobní příběh člověka, který si můžete vyslechnout, a když už ne přímo, tak alespoň zprostředkovaně.

Pavla Pavlíková, INNERGY

Oslovili jsme proto koučku Pavlu Pavlíkovou ze společnosti INNERGY, jejíž odborné články si na HR News můžete číst pravidelně už od roku 2014, aby nás tentokrát blíže seznámila se svým příběhem, který ji dovedl ke koučinku, a nabídla pár obecnějších tipů, jak si vybrat svého kouče.

 

 

Pavlo, řada našich čtenářů už vás díky článkům zná jako systemickou koučku. Málokdo však tuší, že vaše původní odbornost je dalece vzdálená koučinku, jste totiž vystudovaná vědkyně…

Ano, to je pravda. Má cesta ke koučování vedla oklikou přes vědu a farmacii. Vystudovala jsem molekulární biologii a v euforii jsem se už během studia vrhla do praxe bádat, objevovat a zkoumat život. Brzy se nicméně mé iluze o kreativní práci coby vědkyně rozplynuly a mezi rutinními postupy a vším tím chemickým vybavením mi najednou začali chybět lidé a komunikace. Našla jsem si práci ve vzdělávací firmě, kde jsem si přičichla k projektovému managementu, a ta práce mě velmi bavila.

Později, jelikož řada mých spolužáků začala pracovat ve farmaceutickém průmyslu, jsem se rozhodla, že do této sféry chci také, abych alespoň částečně zužitkovala své znalosti ze školy. Řízením osudu jsem se dostala do HR oddělení jedné farmaceutické společnosti, kde jsem postupně vystoupala až na pozici HR manažerky firmy. Tady jsem se poprvé setkala s koučováním. V roce 2002 jsem sama v rámci osobního rozvoje absolvovala výcvik systemického koučování, které mi bylo svými principy nejbližší a výrazně mi změnilo způsob uvažování a tím celý život. Více jsem si začala všímat a chápat odlišnosti mezi lidmi a dařilo se mi lépe komunikovat a vyjednávat s ostatními manažery a poskytovat oporu a řešit problémy s ostatními zaměstnanci. Najednou jsem také byla schopna pracovat na více komplexních úkolech naráz a nehroutila se z toho…

V dubnu 2008, jsem následně získala akreditaci u ČAKO jako „akreditovaný kouč“ a na konci stejného roku založila svou vlastní společnost INNERGY, skrze níž pomocí workshopů, výcviků Systemického koučování a individuálního či týmového koučinku pomáhám zájemcům uplatnit techniky systemiky v jejich práci s lidmi a posílení osobního leadershipu. Od března 2015 jsem se zároveň stala „Professional Certified Coach“ akreditovanou u ICF.

Můžete nabídnout pár tipů, na co se zaměřit při výběru individuálního kouče?

Mohu se podělit přímo o vlastní zkušenost. Sama mám nyní koučku z Kanady, na jejímž přístupu mě velmi baví její strukturovanost a zároveň schopnost dát lidem prostor pro sebevyjádření. Její způsob práce s lidmi je z mého pohledu dobře vybalancovaný. Působí sebejistě a já cítím, že se na ni mohu spolehnout a že mi poskytne orientaci, aniž by mě jakkoliv omezila v možnostech.

Obecně při výběru kouče je dobré si uvědomit hned na začátku, jaký přístup od něj očekávám. Co člověk, to odlišná osobnost. Někteří kouči jsou dobří nakopávači, jiní umí skvěle uklidnit, další naopak dokáží poskytovat dobrou zpětnou vazbu. Každému vyhovuje něco jiného.

O mně třeba klienti říkají, že jim umím říct i nepříjemné věci tak, že je dokáží přijmout a dále s nimi pracovat. Prý jsem dobrý povzbuzovač. :-) Pravděpodobně to bude tím, že mi velmi sedí koncept Challenging coaching vyvažující podporu a výzvu, o kterém jsem už také napsala seriál článků (první díl naleznete zde). A možná to bude také tím, že jsem poměrně hodně orientovaná na výkon a stále mám v sobě duši vědce, kterého baví zkoumat, jak funguje lidská mysl, předkládat lidem relevantní obraz jejich osobnosti a pomáhat jim pochopit, proč se kolem nich věci dějí tak, jak se dějí, a co s nimi lze dělat dál.


Přečtěte si reference na individuální koučink s Pavlou Pavlíkovou

„Pro koučování jsem se rozhodla, abych odstranila problém ve svém vnitřním nastavení, který snižoval kvalitu mého pracovního výkonu a spokojenosti. Věděla jsem, že potřebuji individuální přístup, a tak jsem oslovila Pavlu, která vedle jednoznačné profesní odbornosti a praxe disponuje také vysokou mírou empatie, laskavosti a má skutečný zájem člověku pomoci. Společně jsme měly celkem šest schůzek se zhruba měsíčním odstupem. V průběhu každé jsme zhodnotily, co se v mém tématu odehrálo nového – co jsem zažila, co cítila a jak situaci řešila. Pavla mi svými otázkami pomohla najít můj vlastní postup, jak konkrétní situaci příště zvládnout lépe. A skutečně to fungovalo! Mé pokroky byly skoro okamžité – rychle se zvyšovala má schopnost situace vědomě a lépe zvládat, díky tomu se cítit sebevědoměji, a tak naplno využít své schopnosti. Řekla bych, že jsem došla ještě dál, než byl můj původní cíl. Pavlu jako koučku vřele doporučuji!“ (Lucie Soukupová, Branch Manager, innogy Česká republika)

„Prodávám lékařské přístroje a pro spolupráci s koučem jsem se rozhodl, abych zvýšil efektivitu své práce. Spolupráce s Pavlou probíhá formou setkání, během nichž si určíme konkrétní cíl a na něm následně společně pracujeme. S odstupem času vnímám, že výsledky koučování se odráží zejména ve zlepšení mého rozhodování a schopnosti volit vhodné způsoby komunikace s jednotlivými kolegy. Na spolupráci s Pavlou oceňuji především její profesionální přístup a to, jak reaguje na mé potřeby. Pavla na mě působí pozitivním dojmem, vzbuzuje ve mně důvěru a je vždy připravena najít řešení. Během koučování se cítím komfortně a užívám si momenty, kdy pod jejím vedením sám objevím řešení konkrétních problémů.“  (Radovan Polcar, Sales Director CZ/SK ve společnosti vyvíjející medicínské technologie)

 „Koučink jsem si poprvé vyzkoušela téměř před deseti lety a důvodů jsem k tomu měla vícero. První, že jsem člověk, který na sobě rád pracuje, zkouší nové věci a nebojí se přizvat ke svému růstu povolané osoby. Druhým výrazným momentem byl můj tehdejší šéf, který byl koučinku nakloněn, a já měla možnost si kouče sama vybrat. Na celé spolupráci s Pavlou pro mě bylo naprosto klíčové první setkání, které má být obecně nezávazné, kouč si s koučovaným musí sednout a ladí se očekávání. Vzhledem k tomu, že jsem už měla předchozí zkušenost, věděla jsem, co od koučinku a zejména kouče (ne)očekávám. S Pavlou jsme následně vytvořily ‚objednávku‘, tedy můj cíl dosažený koučováním, a následně jsme se scházely v intervalu 1x za měsíc. Schůzky trvající cca 1,5 hodiny byly velmi intenzivní a vždy jsem odcházela plna podnětů ke změně. Mezi setkáními jsem pak zpravidla pracovala na nějakém ‚domácím úkolu‘. Koučování do značné míry mé cíle naplnilo. Nicméně vzhledem k tomu, že se má objednávka do značné míry týkala přímo mého osobnostního profilu a přístupu k věcem, je zřejmé, že jde o běh na dlouhou trať. Proto jsem s Pavlou i nadále v kontaktu a podle aktuální potřeby dále spolupracujeme. Přístup Pavly mi vyhovuje. Dokáže se přizpůsobit klientovi podle jeho osobnosti a potřeb. Pozitivně například kvituji případy, kdy jsem ji požádala o radu, kterou jsem vždy dostala (samozřejmě s dovětkem, že jde o její přístup k řešení a rozhodnout se musím já sama). Dále se mi líbí, že ona sama na sobě stále pracuje a vzdělává se, a tudíž dokáže aplikovat různé přístupy a znalosti. Konečně mi rovněž vyhovuje, že Pavla pracuje s lidmi v obdobných pozicích a prostředí, v němž se pohybuji i já. Pavlu bych určitě doporučila dalším zájemcům o koučování.“ (Romana Smetánková, Executive Director, EY)