Zbavte se pracovního stresu uvolňovacím dechovým cvičením

Doma i v práci se každý z nás čas od času setká se stresem. Abychom se uvolnili a napětí se v nás nekumulovalo, můžeme zkusit zklidňující dechové cvičení. Řízené dýchání zabere jen pár minut a vůbec nic nestojí.

Ilustrační snímek

Správné a klidné dýchání snižuje krevní tlak, který v rámci vypětí stoupá. Jakmile začneme řízeně dýchat, tlak začne klesat a nám se pomalu navrací duševní rovnováha. Náš mozek v daný moment zaměří pozornost pouze na dýchání a eliminuje tak negativní myšlenky a emoce.

Existuje řada dechových cviků. Jedním z nich je rovnovážné dýchání. Tato metoda není vhodná pouze na snížení stresu, ale také pomáhá usnout. Ideální pozice pro tento cvik je vsedě. Pohodlně se opřete, zavřete oči, při nádechu nosem počítejte do čtyř, při výdechu nosem také počítejte do čtyř. Tuto sérii opakujte alespoň čtyřikrát. Po čase můžete zkusit místo čtyř napočítat třeba do osmi.

Další technikou je břišní dýchání. Ta dokáže pomoci od velkého stresu, který zažíváme třeba před nějakou náročnou prezentací, kdy máme pocit, že nám srdce vyskočí z těla. Opět se pohodlně usaďte a položte si ruce na břicho. Hluboce se nadechněte nosem do břicha, poté pomalu vydechněte. Právě toto cvičení účinně snižuje tepovou frekvenci.

Takzvané cvičení 2-4 funguje na principu delšího výdechu než nádechu. Tím, že se soustředíte na výdech, se utlumuje řada funkcí jako srdeční tep, krevní tlak a dokonce i metabolismus, tudíž dojde k celkovému zklidnění a uvolnění. Cvičení je jednoduché. Při nádechu počítejte do dvou a při výdechu do čtyř. Tradičně několikrát opakujte.

Dechová cvičení nemusíte využívat pouze při úzkosti a stresu. Když budete dechové cvičení, které vám nejvíce vyhovuje, opakovat pravidelně, budete se cítit vyrovnanější a odolnější vůči negativním podnětům.

OfficeFitness je on-line program, který je připraven jak pro jednotlivce, tak pro celé firmy. Základem platformy jsou tzv. pětiminutovky pro každý pracovní den. Program je připraven jak v českém, tak v anglickém jazyce.