Až polovina řetězců pokládá diskriminující otázky

Ptát se uchazečů o zaměstnání na rodinný stav či počet dětí se může firmám prodražit. Na vlastní kůži to pravděpodobně pocítí obchodní řetězec Interspar, který dostal za porušení zákazu diskriminace a další nesrovnalosti pokutu půl milionu korun. Řetězec se proti sankci sice odvolal, ale podle úřadu práce se jednalo o opakované pochybení. Interspar však není jediný. Dotazníky s diskriminujícími otázkami loni prý používala až polovina řetězců.

Podle Zákona o zaměstnanosti loni úřad práce provedl 11 495 kontrol. Nesrovnalosti zjistil v 38 procentech případů, pokutu udělil ve 13 procentech případů. Celková suma vybraná na pokutách přesahuje 34 milionů korun. Kromě Zákona o zaměstnanosti provádí úřad práce další kontroly, například podle Zákona o státní sociální podpoře anebo podle realizovaných programů aktivní politiky zaměstnanosti. V těchto případech se neuděluje pokuta, kontrolovaný subjekt musí vrátit příspěvek či dávku, kterou neoprávněně získal.

Největší část kontrol (56 %) byla provedena v soukromých firmách do 25 zaměstnanců, jež podle zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí často závažným způsobem porušují pracovněprávní předpisy. Mezi nejčastější a zároveň nejzávažnější druhy nedostatků patří nelegální zaměstnávání cizinců a tzv. "švarcsystém".

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny