Čím vyšší status, tím nižší EQ

Lidé s vyšším socio-ekonomickým statusem dosahují nižší emoční inteligence (EQ) než lidé horší sociální a ekonomické úrovně. Ukazují to alespoň výsledky studie odborníků na emoční inteligenci ze společnosti Tracom Group, kterou zveřejnil odborný americký časopis Psychological Science.

Autoři studie požádali více než 300 zástupců vyšších a nižších socio-ekonomických skupin, aby v rámci zinscenovaného pracovního pohovoru popsali emoce lidí zobrazených na fotografiích. Ukázalo se, že lidé, kteří mají vyšší vzdělání, vyšší příjem a přikládají si vyšší společenský status, dokáží výrazně hůře popsat rozčílení, štěstí nebo úzkost než jejich kolegové z nižší sociální skupiny.

Emoční inteligencí se rozumí schopnost vnímat, kontrolovat a vyhodnocovat emoce za účelem zlepšování pracovního i osobního života. Výzkumy dokazují, že úzce souvisí i s výkonností firem. Dle závěrů Tracom Group jsou výsledky její nejnovější studie důkazem, že lidé v pozicích s vysokým vlivem mají stále značné mezery v tom, jak efektivně spolupracovat s ostatními. Dobrou zprávou však je, že interpersonální dovednosti a úroveň emoční inteligence lze zlepšovat praxí.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer