Co přinesl EVOLVE! Masterclass 2018?

V polovině dubna se v Praze a v Budapešti odehrál další ročník velmi úspěšných recruiterských tréninků s názvem EVOLVE! Masterclass. Tento trénink je součástí platformy EVOLVE! Events, která je zaměřená na vzdělávání a propojování recruiterů a patří do ní i vyhlášená konference EVOLVE! Summit, která se koná každý podzim v Brně a přitahuje lidi z oboru z celé střední Evropy.

EVOLVE! Masterclass 2018
Ilustrační snímek

Tentokrát se pořadatelé rozhodli zaměřit se na vyhledávání kandidátů neboli sourcing. Podařilo se jim pro trénink získat jednu z předních světových osobností sourcingu Marka Tortoriciho z USA, který školil firmy jako Google, Facebook, Twitter apod.

Mark přivezl do Prahy spoustu zajímavých technik a nových metod, jakými dnes může moderní náborář nebo sourcer vyhledávat talenty pro svou firmu.

Rádi bychom vám zprostředkovali pár tipů, které Mark v Evropě zanechal. Mark toho ale přivezl tolik, že bychom museli popsat několik stran textu a ani to by možná nestačilo. Proto jsme vybrali dvě oblasti jako malou ochutnávku toho, co se na letošní Masterclass mohli návštěvníci dozvědět. Možná, že i vám pomohou vylepšit schopnosti vyhledávání nových talentů.

Aplikace a rozšíření Google Chrome

Pokud jako webový prohlížeč používáte Google Chrome, asi víte, že si tento prohlížeč můžete rozšiřovat o další externí nástroje a aplikace a tím si Chrome vylepšovat či upravovat dle svých představ. Zde je pár nástrojů, které pro sourcing používá Mark.

Také se vám někdy stalo, že jste na někoho narazili na LinkedIn, ale nebyli jste s ním propojeni v první úrovni a potřebovali jste jeho e-mail nebo telefonní číslo? Contact Out je ideálním řešením. V základní bezplatné variantě máte možnost každý měsíc využít 50 kreditů na odkrývání kontaktních údajů u kandidátů. Kromě této aplikace můžete vyzkoušet i aplikaci Lusha, která má velmi podobnou funkcionalitu.

Pokud potřebujete zjistit, v jakém formátu má nějaká firma strukturovanou e-mailovou adresu, zkuste třeba Hunter nebo Clearbit Connect.

Čím dál populárnější jsou i agregátory sociálních sítí, které vám zkontrolují, zda kromě LinkedIn má daný kandidát i účty na jiných sociálních sítích a případně kde. Praktické je to hlavně v okamžiku, kdy se o daném kandidátovi snažíte zjistit více, ještě než ho kontaktujete, zkuste třeba Prophet.

Session Manager je další velmi zajímavý nástroj. Pokud jste uprostřed hledání kandidátů, máte v prohlížeči otevřených několik desítek oken s profily kandidátů a potřebujete si rozdělanou práci uložit, tato aplikace se vám bude hodit.

Pokud si chcete práci velmi urychlit a zautomatizovat, zkuste třeba SearchBar, kde si můžete nastavit různé klávesové zkratky a k nim přiřadit akce, které mají po jejich zmáčknutí následovat. Stačí si například označit jméno kandidáta, zmáčknout zvolenou klávesovou zkratku a automaticky se vám v dalším okně otevře jeho účet na Facebooku nebo LinkedInu. Jedná se jen o malou ukázku, co nástroj dokáže. Funkcionality si můžete sami nastavovat dle svých představ.

Pokud chcete mít přehled, zda si adresát již přečetl váš e-mail, vyzkoušejte třeba Email Tracker nebo Mailtrack. Velmi praktický nástroj, pokud chcete mít jistotu, že si již kandidát váš e-mail přečetl.

V neposlední řadě Mark vychvaloval Intelligence Search, který již před dvěma lety na EVOLVE! Summit osobně prezentoval sám jeho tvůrce Shane McCusker. V dnešní době asi neexistuje efektivnější nástroj pro hledání na Facebooku.

Šikovnou aplikací se zdá Data Miner a to hlavně v situacích, kdy výsledkem hledání bývá větší počet dat (třeba e-mailových adres, telefonních čísel, názvů zaměstnavatelů atd), kdy je tento nástroj schopný vytáhnout všechny tyto důležité údaje na jedno místo a ještě je pěkně seřadit do přehledné tabulky.

Nástrojů a aplikací a rozšíření prohlížeče Chrome je mnoho a další stále přibývají. Určitě by měly patřit do výbavy každého moderního recruitera či sourcera.

5 tipů, jak na Booleovské operátory

Vyhledávání kandidátů dnes již samozřejmě není jen o tom, navolit si v LinkedInu pár klíčových slov. Každý, kdo kandidáty vyhledává, ví, že je tento způsob velmi omezující a že pokud chce pořádně prohledat trh, musí použít velmi dobře známé AND, OR, NOT a další.

Operátory se dají rozdělit na základní tj. AND, OR, NOT, které používá většina z nás, a pokročilé jako třeba ““, (), inurl, site, intitle, filetype a další. Nebudeme zde rozebírat detailní užití všech těchto operátorů, ale snad jen několik tipů, o které se Mark podělil:

  • Nespoléhejte jen na jediný prohlížeč, ale zkuste jich do hledání zapojit několik. Každý z prohlížečů má jinou vyhledávací logiku, proto se výsledky vyhledávání mohou v různých prohlížečích lišit. Zkuste třeba Bing nebo Yandex. Pozor také na to, že operátory se na různých prohlížečích mohou lišit a na některých typech prohlížečů některé příkazy nefungují. Například příkaz inurl funguje v Chromu ale ve vyhledávači Bing nikoli.
  • Některé operátory nefungují v některých částech světa a zároveň v různých částech světa můžete mít i rozdílné výsledky vyhledávání. Mark doporučuje zkoušet měnit Proxy server na různé lokace nebo se zkusit připojení přes VPN. Typickým příkladem je operátor numrange (..), který se používá, když chcete vyhledat čísla v určitém rozsahu, například kandidáty, kteří ukončili studium na určité škole v nějakém časovém intervalu. Numrange například nefunguje v Maďarsku a pravděpodobně brzy přestane časem fungovat i v ČR. Pokud tedy o tuto funkcionalitu nechcete přijít, zkuste VPN nebo Proxy.
  • Každý, kdo častěji používá Booleany pro hledání, si je určitě kopíruje a ukládá pro budoucí užití. Pozor ale pokud používáte na ukládání Word nebo Excel, protože tyto programy některé operátory automaticky mění a příkazy pak přestávají fungovat. Ideální pro ukládání Booleanů mohou být aplikace na poznámky typu Evernote nebo jednoduchý textový program.
  • Možná jste zaregistrovali aplikace či weby, které jsou schopny vyhledávací příkazy s booleovskou logikou vytvořit za vás jako třeba SourceHub od Social Talent. Stačí, když vepíšete klíčová slova a aplikace sepíše celý vyhledávací příkaz za vás. V takovém případě ale nedokážete kontrolovat správnost celého příkazu a nedokážete jej ani upravovat dle svých představ. Jste odkázáni na logiku někoho, kdo aplikaci naprogramoval a pravděpodobně budete narážet na stejné výsledky hledání jako kdokoli další, kdo podobné aplikace používá včetně vaší konkurence.
  • Vyzkoušejte Natural Language Sourcing neboli tvoření vyhledávacích příkazů za využití přirozeného jazyka. Přirozeným jazykem rozumějme vyjadřování v první nebo třetí osobě, které se typicky objevuje u osobních webových stránek, u blogů či různých medailonků popisujících osoby (tudíž i potenciální kandidáty).

EVOLVE! Masterclass opět přinesl zajímavé nápady a nejnovější trendy ze světa recruitmentu. Už teď se těšíme na podzimní EVOLVE! Summit v Brně, který se letos koná 13. a 14. listopadu 2018.