HR outsourcing nabere na obrátkách

I když outsourcing v rámci HR od roku 2005 stagnoval, od roku 2008 se očekává jeho další nárůst. Vyplývá to ze studie výzkumné organizace Everest Research Institute. Mezi nejčastější outsourcované funkce HR budou patřit mzdy, zaměstnanecké výhody, řízení zaměstnaneckých dat, informační systémy a kontaktní střediska. Výrazný nárůst by měly zaznamenat všechny tržní segmenty, nejvíce však střední firmy v Severní Americe a Evropě.

Podle údajů Everest Research Institute dosáhla loni kumulativní hodnota smluvních transakcí v HR outsourcingu 21,2 miliardy dolarů a do konce letošního roku by měla vystoupat na 25,4 miliardy dolarů. 70 % transakcí probíhá v Severní Americe, i když v Evropě v posledních třech letech tato aktivita také rychle roste. Vedoucí zájemci o HR outsourcing spadají do sektoru průmyslové výroby, finančních služeb, moderních technologií a telekomunikací.

Transakce HR outsourcingu zahrnují v průměru 7 HR procesů. 75 procent z nich trvá pět až deset let a v průměru si vyžádá méně než 100 milionů dolarů. 46 % transakcí zahrnuje offshore složku. V 85 % společnosti outsourcují personální informační systémy, což dokládá klíčovou roli technologie v HR outsourcingu.

-kk-
Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide