Jak na štěstí? Chyťte si své vlastní štěstí nejen v předvánočním čase

Opět uběhl další rok, a máme tu adventní čas. Období rozjímání, přípravy na vánoční svátky, klidu a radosti. Že se vám to moc nezdá? Také zažíváte spíše shon, hodně práce, dotahuje se spousta projektů, ještě musíme stihnout to a také tamto. Žádný klid a pohoda.

Pavla Pavlíková, INNERGY

A co takhle se i v tomto čase postarat o své vlastní štěstí? Jak se říká, štěstí je muška jenom zlatá. Nečekejte, až přiletí a sedne na vás. Chyťte si ji.

Tady je několik tipů, jak podpořit vlastní štěstí.

1. Ujasněte si, co v životě opravdu, ale opravdu chcete.

Jak na to – existují cvičení, která nám mohou pomoci. Vycházejí z pohledu od konce, kdy se na svou současnou situaci díváme z perspektivy budoucnosti. Jedna z možností je, když si představíte sami sebe, jak je vám 90 let, jste šťastní a zdraví, v houpacím křesle se ohlížíte za svým životem a rekapitulujete, čeho jste dosáhli. Dejte si čas, pište, co vás napadne. Co je pro vás důležité? Díky tomuto cvičení poznáte, čemu má smysl se věnovat a co není úplně podstané.

2. Riskujte. Dělejte chyby. Buďte ochotni se mýlit.

Když zkoušíme něco nového, musíme vystoupit ze své komfortní zóny a tak mohou přijít chyby. Bez toho není žádný rozvoj. Málokdo z nás je perfektní na první pokus. Když uděláte chybu, řekněte si – tudy cesta nevede.

K chybám můžeme přistoupit dvěma způsoby.

Jeden používá náš vrchní sabotér Soudce (vnitřní kritik). Když uděláte chybu, soudce vás pranýřuje, nenechá vás spát, chybu připomíná, a tím vás vyděsí. Vy potom tvrdě pracujete, stále v obavách, úzkosti, abyste neudělali chybu. A protože jste ve stresu, uděláte chybu někde jinde a daleko horší.

Druhý je přístup našeho Mudrce: nejprve vás ujistí, že navzdory chybě jste i nadále skvělým člověkem. Poradí vám, abyste sami se sebou měli slitování, protože všichni jsme jen chybující lidské bytosti. Řekne vám, že vše, dokonce i své vlastní chyby můžete proměnit v dary a příležitosti jen tím, jakým způsobem na ně zareagujete. A nyní, protože se cítíte lépe, se již nemusíte stahovat do defenzívy. Budete schopni se na chybu podívat s odstupem a zjistit, co se opravdu stalo. A protože nejste vystresovaní, můžete kreativně vymyslet, jak se příště zlepšit a vyvarovat se dokonce i větších chyb.

Který způsob chcete používat pro sebe?

Štěstí

3. Vytvořte si dobré návyky, které budou základem vašeho úspěchu.

Často přehlížíme důležitost každodenních návyků. Jsou to však malé kroky a aktivity, které provádíme rutinně každý den a které ve výsledku přinášejí velké změny v našich životech a profesích. Jako první krok si představte, jaké aktivity – konkrétní denní činnosti, by vás podpořily – doma, osobně, v práci. Když toto máte, tak je potřeba vytrvat. Zavádění nových návyků vyžaduje čas a praxi. Začínají jako jedna akce a postupně, jak je opakujete, se z nich stávají návyky. Zavádění může trvat od 21 do 30 dnů a než se upevní, chce to pár měsíců, takže buďte k sobě laskaví ve dnech, kdy si nevzpomenete – a začněte znovu další den!

4. Nastavte si hranice. Řekněte "ne" energetickým upírům.

Hranice jsou o umění říkat ne. Tady nám pomůže jednoduchá otázka: Když říkám ano tomuto, čemu říkám ne?

A jak na energetické upíry? O tom, jestli svou energii dáte nebo ne, rozhodujete sami. Krásnou pomůcku, jak si ochránit svou energii, uvádí Marek Herman ve své knize Najděte si svého marťana. (Moc doporučuji – má podtitul … co jste vždycky chtěli vědět o psychologii, ale ve škole vám to neřekli…). Dejte si jednu ruku v pěst, druhou dlaní ji obejměte, nahoře zkřižte palce a řekněte si Nedám! A prostě nedáte.

5. Pomáhejte ostatním.

Pomáhejte ostatním – jedním z pilířů štěstí je podle Martina Seligmana (otce pozitivní psychologie), když vidíme smysl v tom, co děláme. Když uděláme něco přínosného, užitečného pro ostatní. Takže když se cítíte smutně, vyrazte ven a udělejte nějakou laskavost pro druhé (a nezapomeňte s laskavostmi i na sebe ☺️)

6. Už žádné výmluvy. Čas je TEĎ.

Náš vrchní sabotér Soudce nám často říká: Budeš šťastný, až… Tím nám říká, že teď nemůžeme být šťastní, protože ještě nenastalo ono AŽ. A když AŽ nastane, předhodí nám další AŽ. Nenechte se zmást touto lží. Je dobré mít nějaký cíl, abychom věděli, kam směřovat. A zároveň si užívejme cestu k němu. TEĎ je čas být šťastní.

 

Který tip na to, jak si vytvořit vlastní štěstí, s vámi rezonuje? Jak toho můžete dělat víc?

A který vás naopak zneklidňuje? S laskavostí k sobě si všímejte, kdy se tento tip ve vašem životě ukazuje. Například kdy jste řekli "ano", když jste měli říct "ne", nebo jste se sami před sebou vymlouvali, místo abyste něco udělali? Máte nějaké nápady, klidně malé, jak byste mohli něco v souvislosti s tímto tipem změnit?

Ať se vám daří pěstovat si vlastní štěstí a ať je váš příští rok bohatý na pohodu a úsměv ve tváři.