Kolik stojí štěstí?

Peníze mohou koupit osobní štěstí, pokud nevyděláváte příliš. To je závěr výzkumu psychologa z Princeton University v New Jersey a držitele Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2002 Daniela Kahnemana a jeho kolegy Anguse Deatona, který vyšel v aktuálním Sborníku národní akademie věd (National Academy of Sciences).

Výzkum založený na šetření Gallupova ústavu mezi 450 000 Američany z let 2008 a 2009, ukázal že pocit štěstí roste rovnoměrně s příjmem až do výše 75 tisíc dolarů ročně (zhruba 1 450 000 korun). Vyšší výdělky sice vedou k větší spokojenosti, pocit štěstí již nijak nezvyšují.

Částka 75 000 dolarů ročně je podle autorů výzkumu hranicí, po níž již následné zvýšení příjmu nezlepšuje možnost jednotlivců dělat vše potřebné pro jejich emoční pohodu, jako je trávení času s blízkými lidmi nebo předcházení nemocem a bolesti.

Naopak nižší příjem je spojen s vyšší emocionální bolestí. Výzkum varuje, že emoční bolest způsobení negativními zkušenostmi, jako je rozvod nebo nemoc, je silnější právě u lidí s nižšími příjmy.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian