Krize nahrává v IT konzultantům se znalostí technologií i byznysu

Od nového roku zaznamenaly portály Jobs.cz a Prace.cz vyšší počet inzerovaných pozic v IT o 70%. Tento stav je ale způsoben růstem celého trhu práce, protože celkový počet inzerovaných volných míst vzrostl také o 70%.

„V současné chvíli firmy inzerují na našich portálech 2065 pozic v IT s místem pracoviště v ČR. Zvýšená míra poptávky je zejména po programátorech (17% volných míst v IT), IT analyticích (11%) a IT konzultantech (10,5%)“ komentuje aktuální vývoj zájmu po IT pozicích Ondřej Mysliveček, analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz.

V důsledku krize došlo ke snížení přeplácení IT odborníků a změně v poptávce firem po IT pozicích. „Na platech v segmentu informačních technologií se v minulém roce projevil vliv úpadku ekonomiky, které v předchozích letech stoupaly u některých pozic o desítky procent ročně. Změnou prošlo i nastavení odměňování. V současné době je plat IT specialistů mnohem více navázán na výkon tak, aby plnil zejména motivační roli," informuje nás odborník. „Obměnou prošla také poptávka firem, které se zajímají zejména o konzultanty se znalostí technologií i byznysu, jednostranně zaměření odborníci mohou mít potíže s uplatněním,“ dodává Mysliveček.

Žebříček nejpoptávanějších IT pozic

    1. Programátor
    2. IT analytik
    3. IT konzultant
    4. Správce operačních systémů a sítí
    5. Správce aplikačního SW
    6. Databázový specialista
    7. SW architekt
    8. Project manager
    9. Support IS
    10. Tester
    11. Account manager
    12. Vedoucí vývoje/Team Leader
    13. Pracovník help desku
    14. IT ředitel/manager
    15. Technik HW
    16. Specialista ERP
    17. IT Security Specialist
    18. Project Administrator
    19. Architekt HW systémů

    (podle statistik generovaných v náborovém sytému LMC G2)

    Na jednu z vystavených nejžádanějších IT pozic se v průměru hlásí 90 uchazečů. „Aby se šance zájemců o nejžádanější IT obory zvýšily, musejí ovládat alespoň 3 technologie - PHP programovací jazyk, ovládání databáze a HTML, u Windows stačí znalost dvou aplikací C++ nebo JAVA,“ upřesňuje náborová kritéria Milan Hradil, vedoucí programátorů společnosti LMC.

    Zajímavé je ovšem srovnání očekávání výše platu uchazečů o některé pozice s nabídkou platů od firem. Například v Praze na pozici IT analytik zájemci průměrně očekávají plat o výši 35 185 Kč, kdežto firmy v průměru nabízejí 45 478 Kč, na pozici Správce operačních systémů a sítí uchazeči průměrně počítají s 26 513 Kč, ale firmy jsou ochotny nabídnout také o více než 10 000 Kč, konkrétně v průměru 36 845 Kč.

    Zdroj: Průzkum platů na Jobs.cz a Prace.cz.

    Zdroj: Jobs.cz - český server s nabídkou zaměstnání a praktickými infromacemi z oblasti trhu práce
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Jobs.cz