LinkedIn vstoupil na Wall Street. První den uzavřel na 9 miliardách dolarů

Divoké obchodování na newyorské burze u příležitosti vstupu největší profesní sociální sítě LinkedIn ve čtvrtek 19. května 2011 přineslo společnosti hodnotu 9 miliard dolarů. Znamená to zdvojnásobení její hodnoty. Akcie, které začínaly na 45 dolarech za kus, dosáhly v průběhu obchodování postupně až 122,70 dolarů a uzavřely na 94,25 dolarů za akcii. LinkedIn během prvního dne prodal 7,84 milionu akcií, čímž získal 352,8 milionu dolarů. Jak píše server ere.net – to není špatné na společnost, která teprve v loňském roce dosáhla prvního zisku.

Americký deník Wall Street Journal upozornil, že současná hodnota sociální sítě LinkedIn přibližně pětkrát převyšuje hodnotu největšího světového provozovatele personálních serverů Monster (ten uzavíral na 15 dolarech za akcii). Zároveň je však třeba dodat, že Monster Worldwide existuje již 16 let a jeho čtvrtletní objem prodeje odpovídá ročním tržbám LinkedInu.

Bude zajímavé sledovat, jak „nová škola“ online trhu práce nadále povede nejen mezi personalisty, ale i investory. S ohledem na vysoké ocenění společnosti hned na začátku obchodování se ozývají varovné hlasy analytiků, kteří upozorňují na další pravděpodobnou internetovou bublinu.

Vstup LinkedInu na burzu je největším primárním úpisem akcií (IPO) technologické společnosti za posledních deset let. Zároveň jde o první veřejně obchodovatelnou sociální síť. Investoři nyní s napětím očekávají IPO Facebooku či Twitteru.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net