Může být krása na škodu?

Krása může být pro ženy kariérní nevýhodou. Ukázala to alespoň studie Stefanie Johnsonové z Denver Business School při americké University of Colorado. Podle závěrů této studie čelí atraktivní ženy diskriminaci, když se ucházejí o zaměstnání na „mužských“ pozicích, pro které není fyzická přitažlivost důležitým kritériem. Jedná se o pracovní pozice, jako je například vedoucí výzkumu a vývoje, finanční ředitel, strojní inženýr nebo stavební dozor.

Muži stejnou diskriminaci nezažívají

Stefanie Johnsonová uvádí, že v ostatních profesích mají atraktivní ženy spíše výhodu. Spoluautor Robert Dipboye doplňuje, že atraktivní muži jsou ve výhodě vždy a žádné diskriminaci čelit nemusejí.

Atraktivní lidé obecně mají podle Johnsonové větší úspěch. S větší pravděpodobností dosahují vyšších mezd, lepšího hodnocení výkonnosti, vyššího procenta přijetí na vysoké školy a podobně.

Důležitost vzhledu potvrzují i další studie

Nedávný výzkum amerického časopisu Newsweek, který oslovil 202 náborových manažerů a 964 zástupců veřejnosti, ukázal, že vzhled je důležitý ve všech aspektech práce a důležitější je u žen. Respondenti byli požádáni, aby sestavili žebříček devíti charakterových vlastností s důležitostí od 1 do 10. Vzhled se umístil na třetím místě před vzděláním a smyslem pro humor.

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily