Newsweek: Atraktivní vzhled předčí vzdělání

Vypadat dobře se vyplatí. Potvrdily to alespoň dvě nedávné studie amerického časopisu Newsweek, které ukázaly, že na současném trhu práce není péče o vzhled otázkou marnivosti, ale „ekonomického přežití“. Časopis provedl online průzkum, do kterého se zapojilo 202 náborových manažerů, a následný telefonický průzkum na reprezentativním vzorku 964 zástupců veřejnosti. Ukázalo se to, co si téměř nikdo nechce přiznat – ve všech pracovních otázkách od náboru, přes politiku až po povýšení hraje vzhled velice významnou roli.

Vzhled je důležitější než vzdělání

Respondenti, kteří měli porovnat devět charakterových vlastností na žebříčku od 1 do 10, umístili vzhled na třetí pozici s výslednou známkou 7,1. Na prvních dvou místech byly zkušenosti (8,9) a sebedůvěra (8,5). Vzdělání získalo známku 6,8 a obsadilo až čtvrtou příčku.

59 % náborových manažerů pak uchazečům o práci doporučilo věnovat „ujištění o tom, že vypadají atraktivně“ stejný objem času a peněz jako zdokonalování životopisu.

Ženy to mají těžší

Představitelky tzv. něžného pohlaví jsou na pracovištích posuzovány ze dvou pohledů současně. Jednak se od nich očekává, že budou sexy a jednak nesmějí být příliš atraktivní. 61 procent oslovených náborových manažerů (z nichž 60 procent tvořili muži) uvedlo, že ženy mohou těžit z toho, když jejich oblečení bude ukazovat jejich postavu. 47 procent týchž respondentů si však myslí i to, že ženy mohou na pracovištích být za svůj vzhled penalizovány.

Další zjištění Newsweeku ukázala diskriminaci obézních a starších lidí na trhu práce. Američané si podle nich také myslí, že posuzovat lidi podle vzhledu je v pořádku.

-kk-

Zdroj: Newsweek - portál amerického časopisu Newsweek
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newsweek