Práce je pro lidi rutinou, ale i jistotou

Když si představíte svůj pracovní den, co vám hned přijde na mysl? Takovou otázku v průzkumu dostali ekonomicky činní obyvatelé v osmi evropských zemích. Nejčastější odpovědi byly: rutina, jistota, ale také příjemné pocity.

Například Slováci si podle tohoto průzkumu svou práci nejvíce spojují s rutinou. Uvedlo to celých 37 % dotázaných. S příjemným pocitem si svou práci spojí 18 % Slováků a jako jistotu ji vidí 13 %.

V jiných zemích vnímají lidé práci jinak. Pro většinu Čechů, Italů, Francouzů a Belgičanů představuje práce především jistotu. Rutinu představuje pro Turky a také pro polovinu zaměstnanců v soukromých společnostech se zahraničním kapitálem. S příjemným pocitem si práci nejvíce spojují Rumuni.

Slováci touží po tom, změnit zaměstnání a to až ve 47 % případů. Se svou prací jsou nejvíce spokojeni manažeři – 64 % z nich by ji nevyměnilo. Na čelním místě v žebříčku nespokojenosti jsou zaměstnanci soukromých firem s domácím kapitálem – každý desátý plánuje odchod a hledá si nové zaměstnání.

O změnách pracovních míst nejméně přemýšlejí Češi, Turci a Belgičané. Naopak nejvíc lidí chce práci změnit v Rumunsku.

Tyto informace vyplynuly z Barometru spokojenosti a motivace zaměstnanců v práci iniciované společností ACCOR Services a realizovala ho společnost Ipsos Loyalty.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk