Přesčas na světě pracuje přes 600 milionů lidí

Zhruba 22 procent zaměstnanců na celém světě pracuje přesčas. Standardní pracovní dobu, která ve většině zemí činí 48 hodin týdně, překračuje asi 614 milionů lidí. Nejčastějším důvodem jsou existenční problémy. Ukazuje to studie, kterou zveřejnila Mezinárodní organizace práce (ILO).

Údaje, s kterými ILO pracovala, se vesměs vztahují k rokům 2004 a 2005. Nejhůře ze studie vyšlo jihoamerické Peru, kde pracuje přesčas 50,9 procenta zaměstnanců. Za ním následuje Jižní Korea (49,5 %), na třetí příčce se s menším odstupem umísilo Thajsko (46,7 %).

Přitom kratší pracovní doba prospívá zdraví zaměstnanců i jejich rodinnému životu, snižuje výskyt pracovních úrazů, ale vede i k růstu produktivity práce a odbourává nerovnoprávnost mezi pohlavím zaměstnanců.

Ve vyspělých zemích je pracovní týden častokrát kratší než 48 hodin týdně. Z tohoto pohledu vychází nejhůře Británie, kde přesčas pracovalo 25,7 procenta zaměstnanců, dále Izrael (25,5), Austrálie (20,4), Švýcarsko (19,2) anebo Spojené státy (18,1).

Vysoké přesčasy se týkají i lidí v průmyslových zemích, jde hlavně o drobné živnostníky, kteří zaměstnávají sami sebe. Nápadné rozdíly jsou v nejvyspělejších zemích, kde se pracuje buď příliš mnoho, nebo příliš málo.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny