Španělsko: Nový rekord v počtu nezaměstnaných

Počet nezaměstnaných Španělů vzrostl v průběhu března 2011 již poosmé vřadě. Přibylo 34 406 žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, což znamená nový rekord v počtu nezaměstnaných, který nyní dosahuje 4,3 milionu lidí. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku je tak dvakrát vyšší než průměr eurozóny. Informovalo o tom španělské ministerstvo práce. 

Celková míra nezaměstnanosti je ve Španělsku oznamována samostatně každé tři měsíce a zahrnuje i nezaměstnané, kteří nepobírají podporu v nezaměstnanosti. V únoru dosahovala počtu 4,7 milionu lidí, tedy 20,5 procenta populace.

Španělská vláda zavedla tvrdá úsporná opatření za účelem snižování dluhů a neočekává, že ekonomika začne znovu produkovat nová pracovní místa dříve než na konci letošního roku. Nejvíce se propouštělo v sektoru služeb, který představuje 70 % ekonomiky země.

Kritickým problémem zůstává nezaměstnanost mladých lidí. V březnu ztratilo práci 12 830 Španělů mladších 25 let. Dle statistik EU dosahovala nezaměstnanost této věkové skupiny ve Španělsku 43,5 procenta.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC