Studie: Oblíbenost LinkedInu roste i v roce 2018

Oblíbenost sociálních sítí mezi českými uživateli neustále narůstá – ať už mezi kandidáty nebo HR profesionály. Potvrzuje to i HR Intelligence Report 2018, dokument, který již druhým rokem mapuje české uživatele profesní sociální sítě LinkedIn. Oproti roku 2017 vzrostl počet registrovaných českých uživatelů v pozorovaných kategoriích o více než 104 000.

Recruitment Academy - HR Intelligence Report 2018

Report již druhým rokem použil rozdělení pomocí tzv. LinkedIn industries, která pomohla rozdělit profese do pěti základních kategorií: IT, Finance a obchod, Marketing a média, Engineering, Služby.

V každé kategorii naleznete také výběr několika konkrétních pracovních pozic, obvykle těch nejčastěji obsazovaných. Každá kategorie a podkategorie navíc obsahuje informace o společnostech a univerzitách, které se na profilech vybraných uživatelů objevují nejčastěji.

Ve kterých kategoriích padly nejvýznamnější rekordy?

Kategorií, která jednoznačně vede v počtu registrovaných uživatelů, jsou Služby, do které report zařazuje povolání jako lékař, učitel, právník či HR specialista – celkem je zde evidováno 150 205 uživatelů, což oproti roku 2017 představuje 11,2% růst.

Pokud zůstaneme u procentního nárůstu v daných kategoriích, rekordmanem se staly Finance a obchod – na LinkedInu v tomto oboru nyní naleznete o 19,9 % více uživatelů. Naopak nejmenší procentní nárůst zaznamenala kategorie Marketing a média – pouhých 4,8 %. I tak se ale na LinkedInu aktuálně můžete spojit s 76 715 českými odborníky z marketingu, což rozhodně není zanedbatelné číslo.

Kterých profesí nejvíce přibylo?

Pokud se zaměříme na konkrétní profese, za zmínku rozhodně stojí 28,5% nárůst registrovaných uživatelů, kteří pracuji na pozici Python Developer a 27,9% nárůst uživatelů s pracovní pozicí nazvanou CNC programátor. Personalistům tato čísla dávají jasně najevo, že by LinkedIn i nadále měl zůstat nápomocným při oslovování kandidátů na IT a technické pracovní pozice.

Pro mnohé může být překvapením, že v kategorii IT obsadila druhé místo nejčastěji zmiňovaných univerzit Vysoká škola ekonomická v Praze a zanechala za sebou i Vysoké učení technické v Brně. Prvenství ČVUT v Praze však, stejně jako v roce 2017, zůstalo v této kategorii neohroženo.

Stáhněte si HR Intelligence Report 2018.

Články v sérii

Aktuální

Studie: LinkedIn má v ČR více uživatelů než Instagram

Aktuální

Studie: Oblíbenost LinkedInu roste i v roce 2018