Studie: Známosti pomáhají k nové práci častěji mužům

Lidé často nacházejí nové zaměstnání díky svým známým. Podle sociologického výzkumu z americké North Carolina State Univesity to ale platí spíše pro muže než pro ženy. Vyplývá to ze studie více než 12 tisíc Američanů s názvem What You Know or Who You Know? Occupation-specific work experience and job matching through social networks.

Výzkumný tým profesora Steva McDonalda zjistil, že muži se specializovanými profesními dovednostmi většinou najdou zaměstnání díky svým sociálním kontaktům, aniž by museli hledat jinak. Konkrétně takto nacházejí nové zaměstnání o 12 % pravděpodobněji než prostřednictvím formálního postupu hledání práce. Ženy však častěji nacházejí práci právě formální cestou.

Tato genderová nerovnost je problematická zvláště pro ženy, které usilují o manažerské posty s vysokými platy, protože právě tyto pozice se často obsazují neformální cestou, která zvýhodňuje muže. „Čím více můžeme udělat pro institucionalizaci formálních náborových postupů, tím blíže budeme k rovnému pracovnímu trhu,“ shrnul McDonald.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central