Uchazeče o práci nejvíce láká Rakousko

Ilustrační snímek

Nejvíc nabídek do zahraničí zveřejňují v Česku zaměstnavatelé ze Slovenska, Německa a Rakouska. Největší zájem ze strany uchazečů je o práci v Rakousku, Německu a Nizozemí. Vyplývá to z databáze pracovního portálu Profesia.cz.

Na jednu pracovní nabídku z Rakouska zveřejněnou na pracovním portálu Profesia.cz v průměru zareaguje 24,6 uchazečů. Po Rakousku je z pohledu lidí z České republiky nejatraktivnější zemí na práci sousední Německo. Na jednu pracovní nabídku z Německa zareaguje v průměru 19,8 lidí.

Tabulka 1: Průměrný počet reakcí na jednu pracovní nabídku do zahraničí podle států

Země

Počet reakcí na nabídku

Rakousko

24,6

Německo

19,8

Zahraničí – ostatní

18

Nizozemí

17,6

Velká Británie

17,6

Maďarsko

16,2

Slovenská republika

15,3

Belgie

14,2

Švýcarsko

10

Zdroj: Profesia.cz

Čím nižší požadavky, tým vyšší konkurence

Nejčastěji na nabídky práce v zahraničí reagují lidé, kteří jsou ochotni odjet pracovat i na pracovní pozice s nízkou kvalifikací. Na jednu zveřejněnou pozici na pomocného zaměstnance v průměru zareaguje 17,8 uchazečů. Na pozici kvalifikovaného dělníka, zaměstnance ve službách, kam patří například lidé pracující v řemeslech jako kadeřníci, kuchaři či malíři pokojů a natěrači, zareaguje v průměru 11,5 Čechů. Na pozice v administrativě činí průměrný počet reakcí na zveřejněnou pozici 9,9 a například na manažerské pozice zareagují v průměru tři lidé. 

Za prací do zahraničí se neženou ani uchazeči ze strojírenství, energetiky nebo informatiky - na nabídky do zahraničí reagují podprůměrně.

Zdroj: Profesia.cz - internetový portál práce v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profesia.cz